Curtea Constituţională poloneză stabileşte că anumite articole ale tratatelor UE sunt incompatible cu Constituţia. Reacția Comisiei Europene

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 12:17
2534 citiri
Curtea Constituţională poloneză stabileşte că anumite articole ale tratatelor UE sunt incompatible cu Constituţia. Reacția Comisiei Europene
CE întârzie alocarea fondurilor din PNRR pentru Varșovia FOTO Pixels

Cea mai înaltă jurisdicţie poloneză, Curtea Constituţională, a stabilit că anumite articole ale tratatelor Uniunii Europene (UE) sunt ”incompatibile” cu Consttuţia Poloniei, într-o hotărâre istorică, care ar putea ameninţa finanţarea europeană prevăzută pentru această ţară şi să-i pună în discuţie apartenenţa la Uniune, relatează AFP.

Această hotărâre este o ultimă răsturnare în cadrul unei îndelungate înfruntări între Polonia şi UE pe tema reformelor judiciare controversate introduse de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservatori).

Preşedinta Curţii Constituţionale Julia Przylebska enumeră în hotărârea instanţei mai multe articole din Tratatul UE care, apreciază ea, sunt incompatibile cu Consttuţia poloneză şi apreciază că instituţiile europene ”acţionează în afara competenţelor pe care le au”.

”Ruşine!”, ”Trădători!” şi ”Bine aţi venit în Belarus”, a strigat un grup de aproximativ 30 de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Curţii, după anunţarea hotărârii.

”Este un scandal (...). Ei ne scot din Uniunea Europeană!”, şi-a exprimat regretul o pensionară, Anna Labus, care a izbucnit în lacrimi.

Însă un purtător de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller, a salutat hotărârea Curţii şi a subliniat că aceasta confirmă ”primatul dreptului constituţional asupra altor surse de drept”.

El apreciază, însă, că această hotărâre ”nu afectează domeniile în care UE are competenţe delegate în tratate”, precum reglementarea concurenţei, comerţul şi protecţia consumatorilor.

Comisia Europeană (CE) a reacţionat declarându-se ”îngrijorată” de această hotărâre şi a anunţat că ”va folosi toate instrumentele” pe care le are la dispoziţie pentru a proteja primatul dreptului european, a anunţat joi comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders.

Comisarul belgian a anunţat că aştepta să citească detaliat hotărârea şi a subliniat că principiul primatului dreptului european asupra dreptului naţional şi caracterul constrângător al hotărârilor justiţiei europene se află ”în centrul Uniunii”.

”ŞANTAJ EUROPEAN”

Comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni avertiza luna trecută cu privire nla faptul că dosarul judiciar polonez poate avea ”consecinţe” asupra plăţii fondurilor relansării economice postcovid alocate Poloniei.

UE nu a aprobat încă subvenţiile în valoare de 23 de miliarde de euro şi împrumuturile ieftine în valoare de 34 de miliarde de euro prevăzute pentru Polonia.

Guvernul de la Varşovia a denunţat declaraţiile lui Paolo Gentiloni drept un ”şantaj”.

Ofciali europeni au precizat ulterior că banii ar putea fi deblocaţi luna viitoate, dar că, în schimb, urmează să fie impuse condiţii stricte în domeniul respectării statului de drept.

CE a cerut luna trecută Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) să aplice amenzi zilnice Poloniei până când suspendă reformele judciare controversate.

Diferendul cu Bruxellesul vizează mai ales un sistemul disciplinar al judecătorilor care, acuză UE, ameninţă în mod grav ndependenţa puterii judiciare din Polonia.

Însă există şi alte mere ale discordiei, şi anume numirea judecătorilor şi transferul lor între dverse tribunale sau divizii ale aceluiaşi tribunal.

Polonia subliniază că aceste reforme sunt necesare cu scopul eradicării corupţiei din cadrul sistemului judiciar şi a ignorat o hotărâre provizorie a CJUE de suspendare a aplicării acestui sistem disciplinar.

”POLEXIT”

Acest conflict alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia va părăs, până la urmă, UE, ceea ce ar putea afecta stabilitatea acestei comunităţi de state.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a respins luna trecută această idee şi a subliniat că Polonia vrea numai să pună capăt ”amestecului” UE.

”Nu va exista un Polexit (:::). Noi vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE”, sublinia Kaczynski.

Majortatea polonezilor este entuziasmată de de UE, iar peste 80% dintre ei susţin atât apartenenţa la UE, care a acordat ţării lor subvenţii în valoare de miliarde de euro, cât şi întregul acquis, care stimulează dezvoltarea ţării de la aderarea la UE în 2004.

Însă relaţiile Varşoviei cu Bruxellesul s-au tensionat după instalarea la putere a PiS, în 2015.

Vicepreşedintele Parlamentului Ryszard Terlecki a îndemnat recent la ”soluţii stratice” în conflictul dintre Polonia şi UE.

”Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei de la Bruxelles nu le convenea. Ei s-au întors din drum şi au plecat”, a declarat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Premierul britanic Rishi Sunak a respins o ofertă a UE de a ajunge la un acord post-Brexit pentru a le permite tinerilor britanici să trăiască, să studieze sau să lucreze în blocul european...
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
#Polonia, #CJUE, #Justitie, #Comisia Europeana , #Polonia