Polonia cere despagubiri de razboi de la Germania: Noi am pierdut sase milioane de oameni

Miercuri, 21 August 2019, ora 18:11
8736 citiri
Polonia cere despagubiri de razboi de la Germania: Noi am pierdut sase milioane de oameni
Foto: Hepta.ro / Morawiecki si Merkel, in iulie 2019

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki s-a alaturat solicitarilor ca Germania sa plateasca despagubiri de razboi tarii sale pentru pierderile suferite in timpul ocupatiei naziste, scrie presa germana de miercuri, preluata de dpa.

"Polonia nu a primit pana astazi compensatii adecvate din partea Germaniei pentru atrocitatile din Al Doilea Razboi Mondial", a afirmat Morawiecki pentru grupul de presa german Funke Media Gruppe.

"Noi am pierdut sase milioane de oameni in Al Doilea Razboi Mondial, cu mult mai multi decat alte state care au primit plati reparatorii substantiale. Nu e corect. Nu poate ramane asa", a adaugat premierul polonez.

Tot in aceasta saptamana, seful diplomatiei de la Varsovia, Jacek Czaputowicz, a declarat pentru dpa ca el considera ca Polonia a fost discriminata de Germania in privinta acordarii despagubirilor de razboi.

Morawiecki nu a precizat ce suma i s-ar cuveni, in opinia sa, Poloniei pentru imensele pierderi umane si materiale suferite sub ocupatia nazista.

"Sunt multe de analizat. Peste 1.000 de sate poloneze au fost distruse de germani. Vom evalua cu seriozitate suma pe care o vom solicita", a afirmat el.

Subiectul reparatiilor de razboi din partea Germaniei a fost repus pe agenda odata cu venirea la putere a partidului Lege si Justitie (PiS) in 2015. O comisie parlamentara poloneza lucreaza in prezent la evaluarea pierderilor suferite de aceasta tara in timpul razboiului.

Potrivit unor informatii anterioare, suma s-ar ridica la peste 800 de miliarde de dolari, pe baza unei estimari poloneze datand din perioada imediat urmatoare incheierii conflictului, in 1945.

Premierul Morawiecki a respins ideea ca Polonia a renuntat in 1953 la dreptul de a primi despagubiri.

"Aceea a fost o intelegere intre Polonia si RDG (Republica Democrata Germana) pe care nu o recunoastem", a explicat el.

Oficiali polonezi au aratat anterior ca, la momentul respectiv, Polonia se afla sub dominatie sovietica, de altfel ca si fosta Germanie comunista, si nu era un stat cu suveranitate deplina.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Polonia despagubiri razboi, #Germania despagubiri Polonia , #Polonia