Parlamentul de la Strasbourg, moft sau necesitate? Cati bani s-ar economisi fara el

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 09:26
3382 citiri
Parlamentul de la Strasbourg, moft sau necesitate? Cati bani s-ar economisi fara el
Foto: Ziare.com

La Bruxelles, obiectiile cu privire la faptul ca Parlamentul European (PE) isi desfasoara activitatea in trei sedii devin din ce in ce mai frecvente.

Nu s-a pus problema doar a costurilor existentei a trei sedii oficiale - la Bruxelles, la Strasbourg (unde eurodeputatii merg o data pe luna) si la Luxemburg -, ci si a modului in care aceasta situatie afecteaza mediul inconjurator.

Numerosi europarlamentari sustin ca mentinerea navetei intre capitala Belgiei si orasul francez "a devenit un simbol negativ pentru majoritatea cetatenilor UE", mai ales in contextul in care statele membre au traversat o perioada de criza financiara, cu aspre masuri de austeritate in unele cazuri.

Un studiu recent realizat de catre Parlamentul European a aratat ca, daca toate activitatile ar fi mutate de la Strasbourg la Bruxelles, s-ar economisi o suma deloc de neglijat, si anume 103 milioane de euro pe an (cifrele se refera la 2014), potrivit raspunsului reprezentantilor PE la solicitarea Ziare.com.

Aproape 37 de milioane de euro a costat, in 2014, infrastructura de la Strasbourg, adica inchirierea spatiilor de parcare, echipamentele de birou, serviciile de curatenie si securitate si consumul de energie, in timp ce peste 13 milioane de euro au fost alocate unor proiecte speciale, cum ar fi renovarea cladirii Vaclav Havel, achizitionata recent.

"Avand in vedere ca Parlamentul European detine cladirile pe care le foloseste in Strasbourg si pe majoritatea celor in care isi desfasoara activitatea la Bruxelles, multe dintre cheltuielile din perioadele de sesiune de la Strasbourg se vor mentine, cel putin partial, chiar daca sedintele ar avea loc la Bruxelles (de exemplu, cheltuielile de deplasare ale deputatilor, costurile serviciilor de traducere si interpretare, costurile pentru servicii audiovizuale etc.) ", sustin oficialii europeni.

De asemenea, trebuie sa facem diferenta intre cheltuielile legate de existenta unui sediu al PE la Bruxelles si cele legate de faptul ca Parlamentul functioneaza in trei locuri diferite. La Luxemburg se afla personalul administrativ al institutiei europene. Astfel, existenta a trei sedii atrage costuri anuale suplimentare de aproape 120 de milioane de euro.

"Cu toate acestea, atunci cand se calculeaza sumele care ar putea fi economisite prin comasarea celor trei sedii in unul singur (de exemplu, la Bruxelles) ar trebui sa se tina seama de faptul ca Parlamentul ar trebui sa achizitioneaze spatii pentru birouri in care sa isi desfasoare activitatea personalul care se gaseste in prezent la Luxemburg (adica 2.482 de persoane). Se estimeaza ca aceste costuri ar fi de 14 milioane de euro anual, cu un cost initial de 58,6 milioane de euro destinat mutarii activitatilor Parlamentului de la Luxemburg la Bruxelles", precizeaza oficialii PE.

Cu alte cuvinte, daca institutia ar avea un singur sediu in loc de trei, s-ar economisei aproape 89 de milioane de euro pe an, adica circa 5% din proiectul de buget al PE pe 2014.

Problema efectelor asupra mediului

In plus, s-a pus si problema emisiilor de dioxid de carbon provocate de deplasarile cu avionul ale europarlamentarilor. In 2011, acestea au fost estimate la 11.000 de tone, adica 11% din totalul emisiilor Parlamentului European intr-un an.

In acest context, mai multi eurodeputati au solicitat, intr-o rezolutie adoptata de Parlamentul European in 2013, o modificare a Tratatului privind Uniunea Europeana, astfel incat Parlamentul sa poata decide singur unde isi doreste sediul, iar PE a sustinut ca va initia procedura de reviziure a Tratatului, insa fara rezultate concrete pana in acest moment.

Europarlamentarii au sustinut ca PE "ar fi mai eficace, mai eficient la nivelul costurilor si mai respectuos fata de mediu daca ar avea un singur sediu".

"Mentinerea migrarii lunare intre Bruxelles si Strasbourg a devenit un simbol negativ pentru majoritatea cetatenilor UE (...), in special intr-o perioada in care criza financiara a dus la reduceri de cheltuieli considerabile si dureroare in statele membre", se arata in rezolutia citata, care a fost adoptata cu 483 de voturi pentru, 141 impotriva si 34 de abtineri.

Totusi, modificarea Tratatului este dificila, in conditiile in care toate cele 28 de state membre trebuie sa fie de acord si sa voteze in unanimitate schimbarile.

Avand in vedere ca orasul Strasbourg este locul simbolic al reconcilierii de dupa razboi dintre Franta si Germania, este putin probabil sa se renunte la sediul de acolo.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Parlament European costuri, #Parlament European trei sedii, #Parlament European cheltuieli, #Parlament European Strasbourg , #Bruxelles