Olandezii care utilizeaza telefonul mobil pe bicicleta vor fi amendati: "Am reusit, Tommy-Boy, am reusit"

Vineri, 28 Iunie 2019, ora 18:50 3880 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Biciclistii olandezi risca sa fie amendati, incepand de luni, cu 95 de euro daca folosesc telefonul mobil atunci cand se afla pe bicicleta, a anuntat vineri guvernul, care cauta solutii pentru reducerea numarului crescut de accidente.

In aceasta tara unde numarul bicicletelor il depaseste pe cel al locuitorilor se intampla frecvent sa zaresti biciclisti care nu se pot dezlipi de telefonul mobil, potrivit AFP.

Pentru a descuraja aceasta tendinta, Olanda a extins prevederile legii care interzice utilizarea telefoanelor mobile fara dispozitiv "maini libere" la bordul unui vehicul aflat in mers si care se aplica pana acum doar automobilelor.

"Apelul meu catre toti biciclistii este clar: pastrati telefonul mobil si cei 95 de euro in buzunar", a mentionat intr-un comunicat ministrul olandez al Infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen.

"Ne gandim deseori ca putem face simultan mai multe lucruri in trafic, dar de fapt nu putem", a adaugat aceasta.

Michael Kulkens, al carui fiu de 13 ani, Tommy-Boy, si-a pierdut viata in 2015 intr-un accident de bicicleta survenit in timp ce baiatul folosea telefonul mobil, a facut campanie in favoarea acestei interdictii.

"In mintea mea imi spun: 'Am reusit, Tommy-Boy, am reusit'", a declarat Michael Kulkens la aflarea vestii despre propunerea legislativa pentru presa olandeza.

Pe langa telefoane mobile, interdictia vizeaza tablete, dispozitive de redare muzicala si aparate fotografice. Utilizarea acestor aparate electronice la semafor, atunci cand este lumina rosie, ramane cu toate acestea legala, iar interdictia se aplica in cazul folosirii in timpul deplasarii.

Amenzile pentru biciclisti vor fi mai mici decat in cazul automobilistilor si motociclistilor, care risca o penalizare maxima de 240 de euro.

Organizatia olandeza pentru siguranta rutiera (SWOV) estimeaza ca utilizarea telefoanelor mobile pe bicicleta reprezinta un pericol in crestere, in ciuda unei foarte bune infrastructuri dedicate ciclistilor.

Potrivit organizatiei, smartphone-urile sunt prezente in cazul unui accident din cinci atunci cand sunt implicati tineri pe bicicleta.

Guvernul olandez si-a anuntat deja intentia de a lua masuri in septembrie 2018, iar ulterior a lansat o dezbatere publica pe aceasta tema.

Publicarea acestei propuneri legislative a fost primita cu emotie de familiile victimelor accidentelor de bicicleta din Olanda, unde folosirea acestui mijloc de transport este un stil de viata. In aceasta tara exista 23 de milioane de biciclete la cei 17 milioane de locuitori, potrivit asociatiei de automobilisti BOVAG.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News