Olanda respinge ideea unei armate europene, dorita de Macron si Merkel

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 21:553372 citiri
Olanda respinge ideea unei armate europene, dorita de Macron si Merkel
Foto: Facebook/Mark Rutte

Apelurile Frantei si Germaniei in favoarea crearii unei armate europene sunt premature, a declarat vineri premierul olandez Mark Rutte, adaugand ca securitatea continentului nu poate fi garantata decat in cadrul NATO.

"Ideea unei armate europene merge prea departe pentru Olanda", a apreciat Rutte in conferinta sa de presa saptamanala, potrivit AFP.

"Franta si Germania actioneaza in mod prematur. In ceea ce priveste Olanda, NATO ramane piatra de temelie a politicii noastre de aparare", a insistat el.

Saptamana trecuta, presedintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei "armate europene" pentru a apara continentul european in fata Chinei, Rusiei si chiar a SUA.

Ideea sa a fost respinsa cu fermitate de presedintele american Donald Trump, care a calificat initiativa omologului sau francez drept "extrem de insultatoare" si a sugerat ca Europa "sa-si plateasca mai intai partea sa la NATO pe care SUA o subventioneaza pe scara larga".

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat, marti, sprijinul fata de propunerea presedintelui Macron, intr-un discurs rostit in Parlamentul European, reunit la Strasbourg, apreciind ca o armata europeana ar putea fi o "buna completare la NATO".

La randul sau, premierul olandez Mark Rutte a tinut sa sublinieze vineri ca NATO ramane principalul gardian al securitatii in Europa.

"In ceea ce ma priveste, a crede ca Uniunea Europeana isi poate garanta securitatea fara NATO este o iluzie", a reactionat el.

"NATO si Statele Unite in cadrul organizatiei raman parteneri cruciali pentru pacea si securitatea in Europa si vom continua sa afirmam aceasta in discutiile cu partenerii nostri", a mentionat Mark Rutte.

Citeste si analiza DW pe acest subiect - Macron si mama gafelor istorice. De la Bucuresti nu ii pasa nimanui?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii