Olanda respinge ideea unei armate europene, dorita de Macron si Merkel

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 21:55
3469 citiri
Olanda respinge ideea unei armate europene, dorita de Macron si Merkel
Foto: Facebook/Mark Rutte

Apelurile Frantei si Germaniei in favoarea crearii unei armate europene sunt premature, a declarat vineri premierul olandez Mark Rutte, adaugand ca securitatea continentului nu poate fi garantata decat in cadrul NATO.

"Ideea unei armate europene merge prea departe pentru Olanda", a apreciat Rutte in conferinta sa de presa saptamanala, potrivit AFP.

"Franta si Germania actioneaza in mod prematur. In ceea ce priveste Olanda, NATO ramane piatra de temelie a politicii noastre de aparare", a insistat el.

Saptamana trecuta, presedintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei "armate europene" pentru a apara continentul european in fata Chinei, Rusiei si chiar a SUA.

Ideea sa a fost respinsa cu fermitate de presedintele american Donald Trump, care a calificat initiativa omologului sau francez drept "extrem de insultatoare" si a sugerat ca Europa "sa-si plateasca mai intai partea sa la NATO pe care SUA o subventioneaza pe scara larga".

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat, marti, sprijinul fata de propunerea presedintelui Macron, intr-un discurs rostit in Parlamentul European, reunit la Strasbourg, apreciind ca o armata europeana ar putea fi o "buna completare la NATO".

La randul sau, premierul olandez Mark Rutte a tinut sa sublinieze vineri ca NATO ramane principalul gardian al securitatii in Europa.

"In ceea ce ma priveste, a crede ca Uniunea Europeana isi poate garanta securitatea fara NATO este o iluzie", a reactionat el.

"NATO si Statele Unite in cadrul organizatiei raman parteneri cruciali pentru pacea si securitatea in Europa si vom continua sa afirmam aceasta in discutiile cu partenerii nostri", a mentionat Mark Rutte.

Citeste si analiza DW pe acest subiect - Macron si mama gafelor istorice. De la Bucuresti nu ii pasa nimanui?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#Olanda armata europeana , #Olanda
Comentarii