Cine este Olaf Scholz, cel mai probabil viitor cancelar al Germaniei. Politicianul cu aer plictisit crescut în umbra Angelei Merkel

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 16:28
4686 citiri
Cine este Olaf Scholz, cel mai probabil viitor cancelar al Germaniei. Politicianul cu aer plictisit crescut în umbra Angelei Merkel
Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, a fost ministru de finanțe și vice-cancelar în cabinetul Merkel FOTO Facebook / Olaf Scholz

Olaf Scholz a reușit ceea ce mulți germani considerau imposibil: aducerea social-democraților înapoi la putere.

Partidul social-democrat de centru-stânga, cunoscut sub numele de SPD pentru inițialele sale în limba germană (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, în trad. Partidul Social-Democrat), este cel mai vechi partid politic din Germania. De asemenea, a suferit ani de zile înfângeri la urne.

La alegerile de duminică, 26 septembrie, SPD a câștigând 26% din voturi, conform numerelor preliminare. Uniunea de centru-dreapta creștin-democratică a câștigat 24% din voturi, cel mai mic scor pentru partid de la fondarea sa în 1945.

Potrivit rezultatelor preliminare, social-democrații germani înving la limită coaliția conservatorilor Angelei Merkel, formată din Christlich Demokratische Union (CDU) - Uniunea Creștin Democrată și Christlich-Soziale Union (CSU) - Uniunea Social-Creștină.

Scholz mai are nevoie să creeze o coaliție majoritară ca să o înlocuiască pe Angela Merkel în calitate de cancelar, după 16 ani în care aceasta s-a aflat la conducerea Germaniei.

Rezultatele din scrutinul de duminică, 26 septembrie. Se prefigurează o coaliție între SPD, CDU-CSU și Verzi pentru formarea guvernului, cu Olaf Scholz prim-ministru

Partidul lui Scholz a fost partenerul junior al CDU în guvernul Merkel, a treia oară când SPD s-a alăturat rivalului său tradițional într-o coaliție. Este o poziție pe care SPD a adoptat-o ​​cu reticență - dar care i-a permis lui Scholz să-și ridice profilul mediatic la nivel național.

În calitate de ministru de finanțe și vice-cancelar în cabinetul Merkel, în timpul pandemiei, Scholz, în vârstă de 63 de ani, și-a construit reputația de a avea mâini ferme în timpul unei crize. A supravegheat distribuirea a miliarde de euro ca ajutor de urgență victimelor inundațiilor mortale din vară, în vestul Germaniei.

A fost numit „Scholzomat” pentru stilul său sec, marcat de un aer plictisit. În ciuda faptului că provine dintr-un alt partid, el s-a poziționat ca succesor natural al lui Merkel.

„Evident, Merkel a avut un impact uriaș asupra culturii politice a Germaniei prin stilul ei de guvernare”, a spus Frank Stauss, consultant în comunicare politică care a lucrat cu SPD în trecut. Scholz nu este o „clonă a lui Merkel”, a adăugat Stauss, dar are un stil politic suficient de similar pentru a atrage alegători care ar putea căuta mai mult decât același lucru.

Scholz, social-democrat de-o viață, s-a născut la Osnabrück, în nord-vestul statului Saxonia Inferioară și a crescut în bogatul oraș-stat Hamburg de pe coasta de nord a Germaniei, unde a fost și primar. Alternând între politica de stat și cea națională, el a lucrat în parlament sau în Bundestag și ca ministru al muncii și afacerilor sociale în primul cabinet al lui Merkel.

Cariera sa politică a fost lovită de scandaluri. În timp ce era primar al Hamburgului, s-a confruntat cu critici pentru modul în care a abordat summit-ul Grupului 20 în 2017, întrucât evenimentul a degenerat în violențe generalizate între protestatari și poliție.

O anchetă parlamentară a opoziției, la începutul acestui an, l-a acuzat pentru lipsa de supraveghere după ce compania de tehnologie financiară Wirecard a fost implicată în cel mai mare scandal de fraudă economică postbelică din Germania. El a respins acuzațiile.

Scholz a fost, de asemenea, chestionat într-o anchetă privind modul în care a acționat pentru a influența autoritățile fiscale în numele unei bănci din Hamburg, care a privat statul german de miliarde de euro în venituri. El a negat orice acțiune și nu au apărut dovezi concrete împotriva sa.

În cea mai recentă dispută, Scholz a fost nevoit să se întoarcă săptămâna trecută la Berlin din campania electorală pentru a răspunde întrebărilor din comisia parlamentară de finanțe.

Ancheta a început după ce procurorii au ordonat percheziții ca parte a unei investigații privind acuzațiile de obstrucție a justiției privind combaterea spălării banilor. Parlamentarii SPD au sugerat că momentul era suspect, deoarece partidul lui Scholz a preluat conducerea la urne.

Dar el a ieșit relativ nevătămat.

Scholz a mizat pe cucerirea electorilor care au optat anterior pentru CDU, mai conservatori. Problemele ”nevralgice” din campania SPD includeau creșterea salariului minim și impozitele mai mari impuse celor bogați.

Spre deosebire de Partidul Verde, care dorește să elimine folosirea cărbunilor până în 2030, SPD vrea să se mențină la data țintă existentă, anul 2038. Baza tradițională de sprijin a SPD a inclus mulți mineri și muncitori din Germania, înainte ca o mare parte din acel electorat să treacă către alte partide.

Scholz a avut în mod constant performanțe bune în sondajele care adresează germanilor întrebarea teoretică pentru cine ar vota dacă ar putea alege direct cancelarul. Pe măsură ce alegerile s-au apropiat, acest lucru s-a transformat într-o problemă pentru partidul său, relatează The Washington Post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#Olaf Scholz, #viitor, #Cancelar, #Germania, #Angela Merkel , #Germania
Comentarii
Poza chefdevorba
chefdevorba
rank 1
PSD la conducere si in Germania