O noua institutie apare in Europa - Procurorul European

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 19:46
4655 citiri
O noua institutie apare in Europa - Procurorul European
Foto: Arhiva Ziare.com

O noua institutie va aparea in curand in Europa, zilele urmatoare urmand a se da votul in Comisia LIBE a Parlamentului European, pentru infiintarea sa.

Este vorba despre institutia Procurorului European, care va fi supus votului joi.

"Procurorul European, care va investiga un caz de la inceput la sfarsit, va obtine solutii mult mai rapid decat prin cooperare judiciara, va permite si confiscarea sumelor, care trebuie sa se intoarca in buzunarele cetatenilor europeni", spune europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Aceasta mentioneaza ca patru ani au fost "negocieri intense" si si-a exprimat speranta ca "Parchetul European sa devina o realitate cat mai repede".

"Am fost raportor la doua rapoarte interimare adoptate de Comisia LIBE si de plenul Parlamentului European in aceasta perioada si am negociat cu ministrii de Justitie si de Afaceri Interne din statele membre", a mai precizat Macovei, luni seara, la dezbaterea finala.

Printre punctele importante se numara, potrivit europarlamentarului, "independenta Procurorului European si a celor care fac parte din acest Birou, modul in care sunt alesi, competenta, jurisdictia, recunoasterea rezultatului unei investigatii facute intr-o tara in tara in care se judeca procesul".

"Estimarile spun ca anual frauda la nivelul Uniunii Europene este de 500 de milioane de euro, asta inseamna bani furati din buzunarele noastre, cei care platim taxe si impozite, din care o parte se duc catre Uniunea Europeana. Si atunci, trebuie sa raspundem la nivelul Uniunii Europene. Raspunsurile nationale nu sunt suficiente, cum am vazut pana acum. De asta cream Parchetul European" a mai explicat Macovei.

Potrivit comunicatului de presa, Parchetul European va avea competenta de a investiga infractiunile financiare asa cum sunt ele definite in Directiva privind protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene (PIF).

Infractiunile transfrontaliere cu fraudarea TVA vor fi investigate de Procurorul European numai daca au o limita minima de peste 10 milioane de euro, insa la celelalte infractiuni nu exista astfel de limite financiare, vor fi investigate indiferent de suma.

Pana acum, 20 de state membre si-au anuntat contributia la crearea noii institutii, printre care si Romania.

"Ar fi fost bine ca toate statele membre sa participe la acest proiect si sa nu opteze sa nu faca parte din Procurorul European. Suntem 20 de state membre care vom contribui la crearea acestei institutii. Speram ca si celelalte, care in acest moment au decis sa nu intre in alcatuirea acestei institutii si sa nu li se aplice, practic, competenta Procurorului European, sa vina, cu randul, alaturi de noi. Abia astept sa votam Parchetul European si eu consider ca ne-am atins principalele obiective", a incheiat Monica Macovei.

F.N.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#institutie Procuror European, #institutie Parchetul European, #Monica Macovei Procurorul European, #infiintare Procurorul European, #infiintare Parchetul European , #Uniunea Europeana