Bulgaria: Nr 2 al partidului de guvernare a plecat din Parlament, in urma unui scandal de coruptie

Joi, 28 Martie 2019, ora 09:26
3166 citiri
Bulgaria: Nr 2 al partidului de guvernare a plecat din Parlament, in urma unui scandal de coruptie
Foto: Arhiva Ziare.com

Tsvetan Tsvetanov, liderul adjunct al partidului GERB, aflat la putere in Bulgaria, si-a dat demisia din Parlament, miercuri, in urma unui scandal privind achizitionarea de apartamente de lux la preturi preferentiale care a dus deja la demisia altor trei politicieni importanti.

Tsvetanov, cel care conduce grupul parlamentar al partidului, a declarat ca nu a facut nimic gresit, insa doreste sa incheie speculatiile conform carora el si-ar putea folosi puterea pentru a impiedica investigatia, scrie Reuters.

"Nu am nimic de care sa-mi fie rusine", a declarat Tsvetanov in fata reporterilor la intoarcerea sa dintr-o calatorie de afaceri in SUA si dupa o intalnire cu premierul Boyko Borissov.

"Nu am incalcat niciodata, in nicio circumstanta, legea", a afirmat el.

Ministrul Justitiei din Bulgaria si alti doi adjuncti de ministru si-au dat deja demisia in urma informatiilor conform carora ei au cumparat apartamente spatioase intr-o suburbie din Sofia la preturi cu mult sub cele ale pietei de la acelasi dezvoltator imobiliar in 2018. Toti au negat acuzatiile.

Informatiile au devenit publice in urma investigatiilor efectuate de organizatia non-guvernamentala Fondul Anti-Coruptie (FAC) si de ramura bulgara a Radio Europa Libera si a site-ului de investigatii Bivol.

Comisia Anticoruptie a statului bulgar a lansat o ancheta privind aceste afaceri si a informat ca va investiga toate vanzarile din 2018 ale acestui dezvoltator imobiliar.

Socialistii, partidul din Opozitie, care boicoteaza Parlamentul de la jumatatea lui februarie, au cerut din nou organizarea de alegeri anticipate, acuzand guvernul lui Borissov ca nu combate coruptia la nivel inalt.

Tsvetanov a declarat ca va ramane liderul adjunct al GERB si ca va coordona campania partidului pentru alegerile europarlamentare de pe 26 mai.

Bulgaria ramane printre cele mai corupte state din UE, conform Transparency International. Niciun oficial bulgar nu a fost trimis la inchisoare pentru acuzatii de coruptie.

Coruptia la nivel inalt este principalul obstacol al ambitiilor Bulgariei sa atraga mai multe investitii straine si sa intre in zona Schengen, conform analistilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#demisii Bulgaria coruptie, #demisie coruptie Bulgaria Parlament , #Bulgaria