Creste numarul deceselor persoanelor de peste 75 de ani vaccinate anti-Covid, in Norvegia. Varstnicii aveau probleme medicale grave

Sambata, 16 Ianuarie 2021, ora 17:56
20557 citiri
Creste numarul deceselor persoanelor de peste 75 de ani vaccinate anti-Covid, in Norvegia. Varstnicii aveau probleme medicale grave
Vaccinare FOTO Pixabay

Norvegia a inregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doza de vaccin anti-Covid, iar oamenii de stiinta analizeaza cu atentie ce grupuri sa vizeze in programele nationale de imunizare, scrie Bloomberg.

S-au adaugat in ultima perioada sase decese la cele deja cunoscute in Norvegia si astfel a scazut grupa de varsta de la 80 la 75 de ani.

Pana vineri, Pfizer/BioNTech era singurul vaccin accesibil in Norvegia. "Toate decesele sunt legate de acest vaccin", a transmis, sambata, Agentia Medicamentelor din Norvegia la solicitarea Bloomberg.

"Sunt 13 decese confirmate si ar mai fi alte 16 pentru care se fac investigatii", a adaugat agentia.

Toti cei care au murit aveau si alte probleme medicale grave. "Majoritatea oamenilor au avut efectele adverse anticipate la vaccin, precum greata si voma, febra, reactii locale si inrautatirea starii generale".

Ceea ce s-a intamplat acum in Norvegia le-a determinat pe autoritati sa afirme ca vaccinurile anti-Covid ar fi prea riscante pentru persoanele in varsta sau cu boli in faza terminala, aceasta fiind cea mai precauta afirmatie a unei autoritati europene in sanatate.

Institutul norvegian de sanatate publica a apreciat ca "pentru cei suferinzi, chiar si cele mai slabe efecte adverse pot avea consecinte serioase. Pentru cei cu speranta de viata redusa, vaccinul este irelevant".

Pfizer si BioNTech colaboreaza cu autoritatile din Norvegia pentru investigarea deceselor, a precizat producatorul american, adaugand ca autoritatea de reglementare din aceasta tara a stabilit ca "numarul de astfel de incidente nu este pana in prezent alarmant si se afla in parametrii anticipati", a afirmat Pfizer.

"Stim ca decese au mai fost inregistrate si in alte tari, dar nu avem datele complete", a spus Agentia. "Exista diferente intre tari cu privire la persoanele care au prioritate la vaccinare, iar acest lucru va afecta rapoartele cu privire la efectele secundare, inclusiv numarul de morti".

Norvegia recomanda in continuare tinerilor si celor cu o stare de sanatate buna sa se vaccineze. Dar ceea ce s-a intamplat in aceasta tara este o avertizare timpurie cu privire la efecte, pe masura ce tarile monitorizeaza situatia imunizarii.

Emer Cooke, noul sef al Agentiei Europene a Medicamentului, a declarat ca urmarirea eficacitatii vaccinurilor anti-Covid, mai ales a celor care se bazeaza pe noi tehnologii, precum ARN mesager, va constitui cea mai mare provocare din momentul in care vaccinurile se vor raspandi in toata lumea.

Pfizer reduce temporar livrarile de vaccin impotriva COVID-19. Cum vor fi afectate tarile din Europa

Norvegia inchide granitele pentru straini. Care sunt categoriile exceptate de la noile masuri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#vaccin COVID, #Norvegia, #batrani, #decese , #stiri Europa