Negocierile de la varful UE baga zazanie intre romanii de la Bruxelles: Ce isi reproseaza Siegfried Muresan si Dragos Tudorache

Vineri, 21 Iunie 2019, ora 12:29 6891 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Siegfried Muresan, vicepresedinte al grupului PPE (Partidul Popular European) din Parlamentul European, a acuzat, vineri dimineata, o alianta intre liberalii si socialistii din PE impotriva popularilor.

Asta in contextul in care liderul Verzilor Philippe Lamberts a anuntat, joi, ca socialistii si liberalii nu il vor sustine pe Manfred Weber pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, candidatul propus de PPE.

Siegfried Muresan noteaza ca acest lucru este "grav pentru Romania".

"Zilele acestea vedem in Parlamentul European o alianta intre grupul Renew al lui Emmanuel Macron si socialistii europeni impotriva PPE.

Colaborarea dintre grupul lui Macron si socialisti este mult mai stransa decat colaborarea lor cu PPE.

Am vazut asta in fiecare zi in negocierile pentru formarea majoritatii.

Acest lucru nu este surprinzator. Emmanuel Macron insusi a fost membru al Partidului Socialist din Franta si a fost ministru in Guvernul presedintelui socialist al Frantei, Francois Hollande.

Acest lucru nu este surprinzator, dar este grav pentru Romania", noteaza Muresan.

Europarlamentarul enumera si motivele pentru care considera ca acest lucru este rau pentru tara noastra.

"Este grav, deoarece PPE este partidul care a sprijinit mereu Romania.

PPE a luptat pentru statul de drept din Romania, in timp ce socialistii europeni erau la brat cu PSD.

PPE a sustinut-o pe doamna Kovesi, in timp ce socialistii europeni au votat impotriva ei. Sigur ca si Guvernul Frantei a votat impotriva ei in Consiliu.

Socialistii europeni au fost aparatorii PSD-ului si vor fi in continuare, dupa o scurta 'inghetare a relatiilor' pe durata campaniei.

Acest subiect merita monitorizat deoarece este foarte important pentru Romania", conchide Siegfried Muresan.

In replica, Dragos Tudorache, europarlamentar USR-PLUS din noul grup Renew Europe, scrie ca Muresan "s-a uitat la alte negocieri".

"Si eu fac parte din echipa de negociere, ba chiar am condus lucrarile pe pachetul de justitie si afaceri interne la cererea celorlalti negociatori, si am observat o aliniere si o colaborare buna in aceste negocieri intre toate cele trei grupuri.

Ba chiar foarte multe subiecte si teme unde popularii si socialistii au fost complet compatibili - asa cum de altfel s-a intamplat si in mandatul trecut cand cele doua familii au facut toate jocurile in PE.

Inteleg ca popularii sunt suparati ca Manfred Weber nu are sustinere majoritara nici in Parlament si nici in Consiliul European, dar pentru asta singurii responsabili sunt popularii, pentru ca au ignorat semnalele politice venite de mai bine de jumatate de an", a scris Tudorache pe contul sau de Facebook.

Europarlamentarul sustine ca PPE trebuie sa inteleaga ca de acum exista o noua configuratie a PE si ii cere lui Muresan sa nu mai vada "lucruri grave pentru Romania", in contextul in care Dacian Ciolos a fost ales presedinte al grupului Renew Europe, iar interesul tarii va fi foarte bine reprezentat.

"In loc sa vada acum conspiratii impotriva lor ar trebui sa inceapa sa inteleaga ca exista o configuratie noua a Parlamentului European de care trebuie sa tina seama, cu trei forte puternice nu doar cu doua cum au fost obisnuiti.

Si il rog pe Siegfried Muresan sa nu mai vada lucruri "grave pentru Romania" cand, pentru prima data, un sef de grup este roman si interesul nostru ca tara va fi foarte bine reprezentat, il asigur.

Grupul Renew Europe nu este al lui Macron asa cum, sper eu, nici PPE nu este al lui Merkel. O asemenea simplificare, cel putin in cazul Renew, este falsa", conchide Tudorache.

Vezi si Impas la Bruxelles in negocierile pentru gasirea unui candidat ideal la succesiunea lui Juncker

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News