Premierul Poloniei cere ca NATO să întreprindă "paşi concreţi" pentru soluţionarea crizei de la frontiera cu Belarus

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 18:27
3454 citiri
Premierul Poloniei cere ca NATO să întreprindă "paşi concreţi" pentru soluţionarea crizei de la frontiera cu Belarus
Criza de la granița cu Belarus riscă să se amplifice FOTO Hepta

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să întreprindă "paşi concreţi" pentru a soluţiona criza migraţiei de la frontiera cu Republica Belarus, a declarat duminică premierul polonez, adăugând că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al Tratatului Atlanticului de Nord, informează Reuters.

În baza articolului al 4-lea, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

"Purtăm discuţii cu Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO", a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia de presă poloneză PAP. "Nu este suficient pentru noi doar să ne exprimăm public îngrijorarea: acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe", a adăugat el.

Mii de migranţi au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

UE acuză Minskul că orchestrează această criză pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui, însă Belarus a respins în mod repetat această acuzaţie. Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada către un conflict militar.

Preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător al liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Rusia este gata să ajute la soluţionarea crizei, a informat duminică agenţia de presă rus RIA Novosti, citând un interviu acordat de Putin televiziunii de stat.

Morawiecki a mai spus pentru PAP că liderii UE vor discuta despre viitoarele sancţiuni împotriva Belarus. "Vom discuta în mod sigur despre viitoarele sancţiuni, inclusiv despre închiderea completă a frontierei", a spus el.

Potrivit premierului polonez, UE ar trebui să finanţeze în comun construcţia unui zid la frontieră.

Marea Britanie a trimis ingineri militari în Polonia

După ce a refuzat ajutorul Frontex pentru a face crize migranților, Polonia a cerut sprijinul armatei britanice pentru rezolvarea situației extrem de tensionate de la granița cu Belarusul, unde mii de migranți încearcă să rupă gardul de sârmă ghimpată și să treacă dincolo de frontieră.

Ministrul polonez al apărării scrie, pe Twitter, că inginerii militari britanici vor participa la consolidarea zidului de protecție a graniței Uniunii Europene cu Belarusul.

„Am început recunoașterea înainte de venirea sprijinului inginerilor militar britanici. Soldații noștri vor coopera pentru consolidarea gardului de la granița Polonia-Belarus.

După încheierea operațiunii de recunoaștere, vă vom informa cu privire la noi detalii”, a scris ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, pe Twitter.

Belarusul amenință că va ”riposta dur” oricărui atac în criza migraţiei

Belarusul a ameninţat vineri, 12 noiembrie, că va ”riposta dur” oricărui atac îl vizează şi a denunţat desfăşurarea unor efective militare importante de către Polonia la frontiera belaruso-poloneză, în toiul crizei migraţiei, relatează AFP.

”Se pare că vecinii noştri din Vest, mai ales Polonia (...), sunt pregătiţi să declanşeze un conflict în care le-ar plăcea să antreneze Europa”, apreciază într-o înregistrare video ministrul belarus al Apărării Viktor Hrenin.

”Forţele armate ale Belarusului sunt pregătite să riposteze dur oricărui atac”, avertizează el.

Mii de migranţi care vor să ajungă în Uniunea Europeană (UE) sunt blocaţi de mai multe zile la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

În faţa acestui aflux, Polonia, un stat membru UE şi al spaţiului Schengen, a desfăşurat aproximativ 15.000 de militari şi a ridicat un gard de sârmă ghimpată.

În acest context, Bruxellesul - care acuză Minsul de orchestrarea acestui aflux migratoriu cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni occidentale impuse regimului lui Aleksandr Lukaeşnko în urma reprimării opoziţiei - agită ameninţarea unor noi sancţiuni, care ar putea fi anunţate săptămâna viitoare.

”Limbajul ultimatumurilor, ameninţărilor şi şantajului este inacceptabil”, avertizează Viktor Hrenin.

”Tentative de a ne intimida sau de a ne acuza fără fundament ne obligă să reacţionăm în mod adecvat faţă de această situaţie”, a ameninţat el, dând asigurărică forţele armate belaruse pot ”asigura securitatea ţării, dacă este necesar, împreună cu principalul nostru aliat strategic Rusia”.

Rusia este principalul aliat al Belarusului şi a efectuat vineri manevre militare împreună cu armata belarusă în apropiere de frontieră.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
#Polonia, #NATO, #Rusia NATO, #Belarus , #Polonia