Moldovenii ar vrea in UE, dar nu se pot desparti de Putin si Dodon

Luni, 30 Decembrie 2019, ora 21:00
5021 citiri
Moldovenii ar vrea in UE, dar nu se pot desparti de Putin si Dodon
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape 60 la suta dintre moldoveni ar opta, in cazul unui eventual referendum, pentru aderarea tarii la UE, dar il crediteaza pe pro-rusul Igor Dodon cu cele mai multe sanse la alegerile prezidentiale din 2020.

Asa arata datele ultimului "Barometru de Opinie Publica", lansat, la sfarsit de an, de Institutul de Politici Publice de la Chisinau. Potrivit cercetarii sociologice, 59,3% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Impotriva acestei optiuni s-ar pronunta 25,1% din cetateni.

Este cel mai bun rezultat, din ultimii 9 ani, inregistrat in ceea ce priveste optiunea pro-europeana a moldovenilor. In luna mai 2011, 63,4% dintre participantii la un sondaj similar se declarau favorabili aderarii tarii la UE.

Sondajele arata ca moldovenii au fost dezamagiti de UE in 2016. Conform masuratorii facute publice la 10 luni de la investirea nocturna a guvernului Filip (un guvern corupt cu invelis pro-european, controlat de cel mai detestat om politic al momentului, oligarhul Vlad Plahotniuc), in spatele a zeci de cordoane de politie, doar 38% dintre cetatenii moldoveni optau pentru aderarea tarii la UE.

Cel mai bun scor din istoria masuratorilor sociologice din Moldova (76%), UE l-a inregistrat in 2008, dupa 8 ani de rezistenta sub regimul comunist controlat de pro-rusul Vladimir Voronin - un regim care a cazut ca urmare a revolutiei tinerilor din 7 aprilie 2009, soldata cu devastarea cladirilor Presedintiei si Parlamentului si cu sute de tineri torturati in comisariatele de politie.

Igor Dodon (si PSRM) si Maia Sandu (si PAS), cei mai populari

Desi majoritatea cetatenilor isi doreste apropierea tarii de UE, pro-rusul Igor Dodon ramane cel mai popular lider politic, iar Partidul Socialistilor (pe care el il conduce neoficial) ar aduna acum cele mai multe voturi in eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.

Datele sunt importante mai ales in contextul alegerilor prezidentiale directe, preconizate pentru luna noiembrie 2020. Astfel, rezultatele sondajului arata ca in turul doi al alegerilor prezidentiale ar iesi (ca in 2016) liderul de facto al PSRM (pro-rus) Igor Dodon (cu 37%) si liderul PAS (pro-UE), Maia Sandu (cu 30%). Comparativ cu rezultatele sondajului, efectuat cu o jumatate de an in urma, Maia Sandu este in ascensiune.

In ceea ce priveste popularitatea partidelor, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar trei partide ar accede in viitorul legislativ. Este vorba de PSRM (27,6%), PAS (17,5%) si PDM (7,4%).

Conform sondajului, Partidul Platforma Demnitate si Adevar (condus de Andrei Nastase) nu ar mai trece pragul electoral (de 6%), acumuland doar 3,3%. In Parlament nu ar mai accede nici Partidul "Sor" (cu 2,9%), iar Partidul Comunistilor (condus de Vladimir Voronin) si "Partidul Nostru" (condus de Renato Usatii) ar acumula putin peste 2% din voturi.

Merkel, mai populara decat Iohannis in Moldova

La capitolul incredere in liderii straini, moldovenii l-au propulsat pe prima pozitie pe presedintele rus, Vladimir Putin, cu peste 55%. El este urmat de cancelara germana, Angela Merkel, cu aproape 50 la suta si de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cu 40%.

Sondajul mai releva ca 65,9% dintre cetateni cred ca Republica Moldova merge astazi intr-o directie gresita, iar 44,9% - ca directia este gresita si la nivel mondial. Cel mai mult pe moldoveni ii ingrijoreaza saracia, preturile mari la produse si servicii, viitorul copiilor, coruptia si somajul.

Sondajul BOP a fost realizat in perioada 7-23 decembrie 2019. Marja de eroare este de 3%.

Vitalie Calugareanu, Deutsche Welle

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#sondaj Chisinau, #alegeri Chisinau , #Moldova