Mister din Al Doilea Razboi Mondial: Unde se afla ascuns aurul nazistilor?

Marti, 19 Februarie 2013, ora 23:1410299 citiri
Mister din Al Doilea Razboi Mondial: Unde se afla ascuns aurul nazistilor?
Foto: coolinterestingstuff

Un anchetator israelian a inceput o adevarata vanatoare in vederea gasirii aurului nazist din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, estimat la o valoare de 1,16 miliarde de euro. Se crede ca acesta a fost aruncat intr-un lac de langa Berlin.

In jur de 18 lazi cu aur si platina ar putea zacea ingropate pe fundul lacului Stolpsee, o intindere de apa de aproximativ 4 kilometri patrati, aflata la nord de capitala Germaniei, scrie The Telegraph.

Yaron Svoray, care are sprijinul autoritatilor germane, va folosi cel mai recent echipament de sonar si radar pentru a incerca sa localizeze aurul, care se spune ca a fost abandonat in lac, la ordinele lui Hermann Goering, inainte ca Armata rosie sa dea asaltul final asupra Berlinului in martie 1945.

Un martor ocular, Eckhard Litz, a declarat unei comisii dupa razboi ca el a vazut aproximativ 30 de prizonieri dintr-un lagar de concentrare care au descarcat lazi grele din camioane, parcate langa lacul Stolpsee.

Cutiile au fost apoi transportate cu feribotul in mijlocul lacului si aruncate in apele acestuia.

"Cand ultima cutie a fost aruncata peste bord, oamenii au revenit la mal, au fost aliniati si ultimul lucru pe care l-am vazut au fost tirurile de arme automate ale gardienilor, care i-au ucis pe prizonieri", si-a reamintit Litz.

Yaron Svoray, care si-a petrecut o mare parte din viata sa urmarind antisemiti si vanand comoara nazistilor, este de parere ca liderii germani care au condus operatiunea au fugit mai tarziu in America de Sud.

Incercarea acestuia de a gasi misterioasa comoara din lacul Stolpsee nu este prima. In anii '80, atunci cand lacul se afla in spatele Cortinei de Fier, politia secreta STASI din fosta RDG a utilizat scafandri pentru a descoperi aurul, iar in urma cu doi ani, un grup de oameni de afaceri a incercat sa localizeze comoara.