Ministrul ungar de Externe critica Romania: Este inacceptabil ca s-au facut pasi inapoi in ce priveste drepturile minoritatilor

Sambata, 06 Iulie 2019, ora 20:364562 citiri
Ministrul ungar de Externe critica Romania: Este inacceptabil ca s-au facut pasi inapoi in ce priveste drepturile minoritatilor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Este inacceptabil faptul ca s-au facut pasi inapoi in ce priveste drepturile minoritatilor in Romania, a declarat sambata ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto (foto), transmite MTI.

Szijjarto a afirmat intr-o declaratie ca noul Cod administrativ, modificat de guvernul roman printr-o OUG, reduce in loc sa extinda drepturile minoritatilor nationale, contrar unei propuneri sustinute anterior de o majoritate parlamentara.

Conform noilor reglementari, minoritatile nationale isi vor pierde dreptul la folosirea limbii materne, daca proportia lor in populatia generala scade sub 20%. Prevederile anterioare garantau protejarea drepturilor dobandite indiferent de evolutiile demografice, se adauga in declaratie.

"Consideram ca noile reglementari pun de asemenea in pericol dreptul la folosirea limbii materne in procedurile administrative in sate si orase unde proportia minoritatilor nationale depaseste 20%", a mai spus Szijjarto.

Reglementarile internationale si bilaterale protejeaza drepturile minoritatilor si acestea trebuie respectate si in Romania, a insistat ministrul ungar de Externe.

Citeste si:
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News