Miere chinezească, vândută în Spania ca produs românesc. Cum a fost descoperită escrocheria

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 09:19
5344 citiri
Miere chinezească, vândută în Spania ca produs românesc. Cum a fost descoperită escrocheria
Ancheta a fost declanșată după ce importul de miere românească în Spania a explodat în 2021 FOTO Pixabay

O anchetă a Asociației Agricultorilor și Fermierilor Spanioli (COAG) și a Organizației de Protecție a Consumatorilor (OCU) din Spania a scos la iveală că miere din China ajunge pe rafturile magazinelor din Spania ca miere produsă în România.

Potrivit RFI, ancheta a fost declanșată după ce s-a constatat că în primele opt luni ale anului 2021, Spania a importat 4.000 de tone de miere din România, de trei ori mai mult decât în 2020. În același timp, importul de miere din China a scăzut. Pornind de la aceste date, a fost declanșată ancheta în urma căreia s-a descoperit că mierea chinezează ajunge în România ca produs românesc.

Potrivit sursei citate, raportul analizează și demască lacunele legislației comunitare care permit ca mierea provenită din afara UE să fie vândută ca un produs european, atunci când este amestecată în proporții mai mici de 50% cu mierea provenită dintr-o țară europeană.

Concluziile anchetei denunță tocmai legislația comunitară ca fiind confuză și că lasă loc unor practici care se desfășoară la limita legalității, permițând în cele din urmă falsificarea produselor apicole.

În conținutul acestui raport, apicultorii spanioli reclamă, atât din partea Uniunii Europene, cât și a Executivului de la Madrid, modificarea reglementărilor privind etichetarea, pentru a se putea pune capăt acestor practici și pentru a se indica cu exactitate originea și calitatea produselor apicole atunci când ajung în mâna cunsumatorilor.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#miere, #Spania, #China , #Spania