Varşovia vrea să rămână în UE, asigură premierul Poloniei, la o zi după o decizie istorică a justiţiei care ar putea conduce la ”Polexit”

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 14:21
3417 citiri
Varşovia vrea să rămână în UE, asigură premierul Poloniei, la o zi după o decizie istorică a justiţiei care ar putea conduce la ”Polexit”
Tribunalul Constituţional polonez a stabilit joi că anumite articole din Tratatul UE sunt ”incompatibile” cu Constituţia poloneză FOTO Pixabay

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a dat asigurări vineri, 8 octombrie, că țara sa vrea să rămână în Uniunea Europeană.

Anunțul vine la o zi după o decizie istorică a justiţiei poloneze care, consideră unii experţi, ar putea conduce la o ieşire a Poloniei din UE (Polexit), relatează AFP.

”Locul Poloniei este şi va fi în familia europeană a naţiunilor”, afrmă Mateusz Morawiecki într-o postare e Facebook.

Aderarea Poloniei la UE a fost ”unul dintre punctele puternice din ultimele decenii” atât pentru Polonia, cât şi pentru UE, apreciază el.

Hotărârea celei mai înalte jurisdicţii poloneze, care s-a pronunţat joi împotriva supremaţiei absolute a dreptului european asupra dreptului polonez, este un ”atac împotriva Uniunii Europene”, a denunţat vineri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.

”Acesta este un lucru extrem de grav. Nu este un subiect tehnic sau juridic. Este un subict eminamente politic, care face parte dntr-o lungă listă de provocări la adresa UE”, a denunţat el.

Guvernul polonez ”se joacă cu focul” şi ar putea provoca ”o ruptură” cu UE, a avertizat, la rândul său, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, iar Germania a îndemnat Polonia ”să aplice deplin” reglementările europene.

Tribunalul Constituţional polonez a stabilit joi că anumite articole din Tratatul UE sunt ”incompatibile” cu Constituţia poloneză şi a îndemnat instituţiile europene ”să nu mai acţioneze în afara competenţelor pe care le au” şi să nu se ”amestece” în sistemul judicar polonez - un subiect de discordie major cu Bruxellesul.

”Există riscul unei ieşiri de facto” din UE, a avertizat Clément Beaune. ”Acesta este un atac împotriva UE” al ”unui tribunal constituţional care a fost pus la mâna puterii poloneze”, a denunţat el.

Acest conflict vechi între Varşovia şi Bruxelles alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia va părăsi, până la urmă, UE, ceea ce ar putea afecta stabilitatea acestei comunităţi de state.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a respins luna trecută această idee şi a subliniat că Polonia vrea numai să pună capăt ”amestecului” UE.

”Nu va exista un Polexit (...). Noi vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE”, sublinia Kaczynski.

Majortatea polonezilor este entuziasmată de de UE, iar peste 80% dintre ei susţin atât apartenenţa la UE, care a acordat ţării lor subvenţii în valoare de miliarde de euro, cât şi întregul acquis, care stimulează dezvoltarea ţării de la aderarea la UE în 2004.

Însă relaţiile Varşoviei cu Bruxellesul s-au tensionat după instalarea la putere a PiS, în 2015.

Vicepreşedintele Parlamentului Ryszard Terlecki a îndemnat recent la ”soluţii drastice” în conflictul dintre Polonia şi UE.

”Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei de la Bruxelles nu le convenea. Ei s-au întors din drum şi au plecat”, a declarat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
#Polonia, #Varsovia, #Uniunea Europeana , #Polonia