Marea Unire, subiect de disputa intre Romania si Ungaria: Budapesta neaga ca vrea sa contracareze marea sarbatoare

Marti, 02 Mai 2017, ora 19:20
11426 citiri
Marea Unire, subiect de disputa intre Romania si Ungaria: Budapesta neaga ca vrea sa contracareze marea sarbatoare
Foto: Wikimedia

Ministerul ungar de Externe respinge insinuarile aparute in Romania cu privire la pregatirile pe care le face pentru a contracara actiunile prin care tara noastra va sarbatori 100 de ani de la Marea Unire. Reactia vine dupa ce academicianul Ioan Aurel Pop a facut acuzatii grave pe acest subiect, saptamana trecuta.

"In limba maghiara si in limbi de circulatie internationala, nu si in limba romana, se distribuie informatii care pregatesc opinia publica pentru ceea ce va urma. Opinia publica anglofona si hispanofona va afla ca istoria romanilor este istorie recenta, ca romanii fac parte dintre popoarele fara istorie, ca termenul de valah nu este sinonim cu cel de roman - idee prezenta de altfel si in Serbia, ca Ardealul nu este Romania - pentru ca face parte din Romania de mai putin de 100 de ani si are legaturi istorice cu Ungaria decat cu Romania, ca ungurii sunt civilizatorii bazinului carpatic.

Pe Iancu de Hunedoara l-ar fi chemat de fapt Ioan de Hunedoara pentru ca de fapt il chema Ianos, iar transilvanenii n-ar fi dorit Unirea iar aceasta s-ar fi facut peste capul lor", a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, citat de Romania Libera.

Mai mult, Pop a spus ca Ungaria a infiintat in acest sens, la Budapesta, Departamentul Trianon 100, care are buget aprobat si din care fac parte "si cetateni romani".

In replica, Ministerul maghiar de Externe sustine ca nu este vorba decat despre "cercetari stiintifice" si isi exprima speranta ca romanii si maghiarii vor dialoga pentru a analiza evenimentele respective.

"Ungaria continua sa aiba incredere ca relatiile bilaterale cu noul guvern al Romaniei vor obtine un nou impuls, asa cum au discutat ministrii de Externe in februarie. Este regretabil faptul ca in Romania exista cercuri academice ale caror interese se opun analizarii evenimentelor comune celor doua tarii din trecut, de multa vreme interpretate si evaluate diferit. Cercetarile stiintifice in acest scop nu ar putea decat sa apropie cele doua natiuni, iar ministerul va continua sa sprijine dialogul dintre cercetatorii maghiari si cei romani", se arata in comunicatul Ministerului de Externe de la Budapesta, informeaza Mediafax, care citeaza MTI.

Conform MTI, proiectul desfasurat de echipa maghiara Trianon 100 in urmatorii 5 ani beneficiaza de circa 96.000 de euro, urmand ca echipa sa lucreze oficial la "completarea, sintetizarea si promovarea cunostintelor legate de Tratatul de Pace de la Trianon de dupa Primul Razboi Mondial".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ungaria Romania centenar Marea Unire , #Ungaria