Marea Britanie ne-a facut cadou locul al saselea in UE, noi ne batem in finala cu Bulgaria pentru locul 26 Interviu cu Traian Ungureanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Iulie 2016, ora 07:17
14682 citiri
Marea Britanie ne-a facut cadou locul al saselea in UE, noi ne batem in finala cu Bulgaria pentru locul 26 Interviu cu Traian Ungureanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Cel mai convingator si cel mai benefic proiect de tara ar fi ca intreaga clasa politica sa isi propuna ca pana in 2018 sa construiasca o autostrada care sa inceapa la Bucuresti si sa se termine la Sibiu sau la Cluj.

Marea Britanie ne-a facut cadou locul al saselea in UE, noi ne batem foarte tare intr-o finala foarte veche cu Bulgaria pentru locul 26, afirma europarlamentarul PNL, Traian Ungureanu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Traian Ungureanu a aratat care ar putea fi viitorul UE si a explicat riscul ca statele est-europene sa fie plasate pe strapontina de unde sa asiste fara mari drepturi la decolarea adevaratei UE.

Traian Ungureanu considera, totusi, ca Germania, care nu e pregatita pentru hegemonie, "a dat semne solide de abordare realista, lucrurile pot merge mai departe, dar nu la fel". Totodata, spune Traian Ungureanu, exista presiuni care vin discret din culise, din Germania, in sensul demisiei presedintelui CE, Jean-Claude Juncker.

To Brexit or not to Brexit, this is the question. Va fi sau nu va fi Brexit cu adevarat?

A fost deja. A fost luata o decizie care presupune o schimbare masiva de regim legal in MB si chiar de viata a cetatenilor.

In acelasi timp, insa, vedem o anumita deruta la Londra.

Londra a ramas pe harta unde era si cine o viziteaza nu va vedea nicio deruta. Asta daca nu citesti ziarele, in special pe cele de stanga, care au decis in primele ore de dupa referendum ca rezultatul nu le convine si, ca urmare, nu e bun.

Deruta e, poate, vizibila pe piete, care sunt foarte oscilante. Lira a cazut la cel mai mic nivel din ultmii 31 de ani, pietele sunt o zi in revenire, o zi in cadere, dar aceste lucruri erau asteptate. Si toata lumea asteapta o perioada de oscilatii financiare in urmatoarele luni, poate un an.

Este si o deruta politica. Dl Cameron amana activarea articolului 50 din Tratatul UE, iar marii invingatori mai degraba dau bir cu fugitii.

David Cameron nu poate activa articolul 50, pentru ca nu are platforma politica. E un premier care pleaca, si-a anuntat demisia. Deci momentul activarii depinde de momentul in care MB va avea un guvern reinvestit, Partidul Conservator - un sef si grupul parlamentar conservator - un lider.

Domnii Johnson si Gove au avut o disputa tipica pentru lupta interna de partid, dl Gove a tinut sa-l scoata din cursa pe Johnson. Amandoi au pierdut de fapt sansele de a preluat PC. Gove si-ar dori acest lucru, dar nu are sustinere in interiorul partidului.

Nigel Farage este o figura pitoreasca si instabila, iar gestul lui e intr-adevar discutabil. Tot ce spune pare rational - asta a fost mandatul, l-am adus la indeplinire, plec - dar acesta nu e un comportament politic.

Theresa May a fost o sustinatoare ferventa a niciunei pozitii. A evitat cu incapatanare si abilitate sa se lipeasca uneia dintre tabere, va trebui sa lucreze in limitele mandatului referendumului.

A fost Brexit-ul o decizie buna pentru MB?

A fost o decizie populara, luata prin vot de 17,2 milioane de oameni care au invins 16 milioane de oameni.

Dupa o campanie destul de plina de inadvertente, ca sa nu le spunem minciuni, care ies acum la suprafata. Ele nu au denaturat rezultatul votului?

Nu, nu cred. A fost o campanie ca toate celelalte, in care oamenii au luat decizia cu multa vreme inainte de ziua votului. Ambele tabere au spus lucruri mai mult decat contestabile, ambele tabere au mintit, dar deocamdata, din motive care imi scapa, discutam doar de minciunile taberei Brexit.

Pentru echilibru voi aminti minciunile repetate si sfruntate ale celeilalte tabere, care si-a amenintat alegatorii intr-un stil FSN 1990 ca totul se va narui: se vor scumpi inghetata, vacantele, chiriile, vor creste impozitele, vor disparea investitiile straine, City-ul se va prabusi sau va pleca la Fankfurt. E lunga lista de asemenea blesteme si amenintari care s-au dovedit in mare masura minciuni.

Vedeti un risc de sciziune a Marii Britanii incepand cu desprinderea Scotiei?

Categoric nu. E un mit. Scotia e condusa de un grup politic de demagogi nationalisti care isi foloseste nemilos si abject electoratul. Un grup care traieste cultivand o situatie schizoida: scandal acasa impotriva "opresorului" britanic, dar si bani de la bugetul MB. Deci viata ideala pentru acest grup e sa conteste MB si sa traiasca din banii ei.

Nu cred ca Nicola Sturgeon isi doreste un referendum. A mimat foarte bine si demagogic interesul pentru independenta atunci cand s-a dus la Bruxelles stiind bine ca niciun stat de pe lumea asta, fie el si Scotia, nu poate fi admis in UE la cerere pur si simplu si s-a trezit cu usa trantita in nas.

Sunt destul de multe state UE care nu vor admite in veci ca un stat consolidat, important al Europei sa se rupa in bucati, pentru ca se gandesc unul la Catalonia, altul la Lombardia etc.

Dna Sturgeon stie foarte bine ca UE nu poate negocia decat cu un stat membru care a decis sa iasa din UE, iar Scotia a reafirmat ca e parte a MB acum un an, printr-un referendum.

Care referendum, la fel ca acela pentru Brexit, poate fi urmat de un altul pe aceeasi tema.

Varianta aceasta e posibila doar in editoriale. MB e o tara serioasa care isi respecta legile, face multe prostii si a decazut in multe sectoare, dar nu in privinta regimului legal. Ea a inventat si a dat Europei ceea ce numim astazi stat de drept si democratie.

Un al doilea referendum nu se poate organiza in MB fara o discreditare totala a sistemului politic. S-ar putea organiza un al treilea, de fapt, referendum la distanta care le separa pe primele doua - 1974 si 2016. Dar acum nu exista niciun motiv pentru reluarea referendumului.

De fapt, de ce a tinut MB sa iasa in conditiile in care oricum avea un regim cu totul special in UE?

E vorba de o iritare si, pana la urma, o revolta care au inceput in urma cu cel putin 30 de ani. Va reamintesc faimosul discurs "No, no, no" al dnei Thatcher care spunea asa: MB nu accepta o limitare sau o pierdere de suveranitate, iar aceasta se exprima prin puterea Parlamentului si a legii.

MB nu e o democratie intamplatoare sau recenta. Cand MB a intrat in 1974 in Comunitatea europeana era vorba despre o reuniune de state suverane care decideau sa aiba relatii cu mult mai stranse. Dupa 1990 a aparut UE, care e premisa unui stat federal european, pe care MB nu il va accepta niciodata.

Si de aici am ajuns la refuzul MB sa mai fie parte la UE care tinde sa devina un stat si sa reduca sau sa suprime suveranitatea nationala.

Ce viitor vedeti pentru UE, federalizare sau dimpotriva, mai putina Europa?

Din ce se vede pana acum, as zice ca Europa a fost luata pe nepregatite. Nimeni nu si-a imaginat, si aici e un pic de aroganta, ca va indrazni cineva sa tulbure visul european. Si cand lucrul acesta s-a intamplat, reactiile au fost mai degraba bizare si emotionale decat rationale.

Pe de-o parte, se vorbeste despre sanctionarea MB, ceea ce e o neghiobie pentru ca nimeni nu are nimic de castigat din povestea asta si daca UE vrea sa arate ca pedepseste evadatii sau familiile evadatilor din inchisoare nu se va alege cu o imagine foarte buna.

Pe de alta parte, unii spun: au plecat, foarte bine, hai sa facem un stat federal ca lumea. Prin asta marile puteri istorice ale UE nu inteleg o UE cu 27 de membri care sa devina o masinarie centralizata, cu un punct de comanda, cu structuri si circuite comune.

Un numar de state inteleg prin super-statul european un club intim la care participa Germania, Franta, Olanda, Austria plus-minus cateva state, in niciun caz statele est-europene care vor fi plasate pe strapontina de unde vor asista fara mari drepturi la decolarea adevaratei UE. Asta e prima consecinta majora in interiorul UE a referendumului din 23 iunie.

Dar asemenea decizii dezbinatoare nu ar favoriza tocmai destramarea tesutului UE in loc sa o tina unita, accentuand efectul de contagiune in tarile de pe strapontina?

Daca UE vrea sa isi vina de hac, va face lucrul acesta. Daca la varful UE va prevala ratiunea, si dna Merkel a dat semne solide de abordare realista, lucrurile pot merge mai departe, dar nu la fel.

Germania, in primul rand, mai putin sau deloc Franta, a inteles mesajul venit din MB. Avem o UE, trebuie sa avem grija de ea, nu mai putem merge ca pana acum. Sigur ca o reformare interna e dificil de facut. Dar deocamdata Gemania, care a aratat ca nu e pregatita de hegemonie, pare a-si pune problema in termeni rationali.

Ce reforme se pot face rapid fara schimbari de tratat care ar implica noi referendumuri cu efecte imprevizibile?

Reechilibrarea jocului intre puterea centrului si suveranitatea statelor membre la nivel legal si parlamentar, adica exact termenii in care a lucrat boala care a dus la desprinderea MB de UE. Din punct de vedere popular, electoral, emotional, UE ar trebui sa iasa din scenariul birocratic in care traieste si sa devina o organizatie care joaca cu cartile pe masa in fata unor cetateni care au tot mai putine motive sa se apropie de aceasta institutie.

Debirocratizarea, eliminarea limbajului aulic de cancelarie, un soi de zgomot de neinteles pentru zeci, sute de milioane de oameni, si destramarea centralismului care a dus la drama din sudul Europei unde planul nesabuit al unificarii prin euro a ruinat economiile spaniola, italiana si greaca.

S-ar impune demisia presedintelui Juncker?

Sigur ca da. Dar dl Juncker a reusit sa raspunda solicitarilor de demisie felicitandu-se personal si declarand ca nu are de gand sa puna raspunderea pentru esecul britanic pe seama CE. Si pe seama cui il va pune? Asta daca mai considera ca decizia de la referendum e un esec. Poate e un succes.

Exista, din cate stiu, presiuni care vin discret din culise, din Germania care crede si ea ca pozitia dlui Juncker e compromisa. S-ar putea sa vedem un final de cariera a dlui Juncker in urmatoarele luni sau la anul printr-o plecare neasteptata a presedintelui CE.

Cum joaca Romania acest moment de reasezare a UE?

Suntem intr-un deficit. A existat o pozitie prezidentiala corecta, au existat consultari, dar problema e ca am primit un cadou de la MB care ne-a facut a sasea tara a UE.

Desi statisticile ne plaseaza acolo, noi ne batem foarte tare intr-o finala foarte veche cu Bulgaria pentru locul 26. Nu ne ridicam la rangul de a sasea tara, nu am intrat in joc. Polonia, Cehia, Slovacia au facut si fac un joc, sunt prezente la masa, au opinii, fac zgomot. Noi nu am facut lucrul acesta si am ratat sansa de a ne asocia acestui grup estic. Pentru ca despre Est va fi vorba foarte mult in viitorul imediat in UE.

Incercarea de a elabora un proiect de tara prin coalizarea fortelor politice este un inceput bun?

E o idee admirabila care are un sigur defect: vine un pic tarziu. Mai convingator ar fi altceva. As fi bucuros sa aflu maine dimineata ca toata clasa politica romaneasca a decis sa lase alte lucruri deoparte si sa isi propuna ca pana in 2018 sa construiasca o autostrada care sa inceapa la Bucuresti si sa se termine la Sibiu sau la Cluj. Atat. Ar fi cel mai convingator si cel mai benefic proiect de tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Ungureanu europarlamentar, #Brexit UE Romania , #Marea Britanie