Mana de fier in manusa de catifea - ultima sansa a R.Moldova

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 26 Iulie 2015, ora 06:25
9408 citiri
Mana de fier in manusa de catifea - ultima sansa a R.Moldova

Povestea parcursului in dificultate al Maiei Sandu catre sefia Guvernului Republicii Moldova suna cam asa: mari barbati politici ai tarii, care si-au dat cu varf si indesat masura capacitatii de a tine corabia dreapta, care tin tara in criza politica de saptamani bune au crezut ca au gasit o vitrina ideala.

Tinerica, frumusica, cu CV curat, adica mai romaneste o papusica pe care sa o manevreze ei cum doresc, lasand aparenta unei reale schimbari de paradigma. Si cand colo, dna Sandu s-a dovedit o femeie cu multa substanta, verticala si deloc ametita de perspectiva functiei spre care nu s-a repezit neconditionat. O mana de fier intr-o manusa de catifea.

Asa ceva nu e de acceptat si revelatia a provocat furia "dinozaurilor", dupa cum arata declaratiile liderului liberal moldovean Mihai Ghimpu pentru ProTV Chisinau.

Formulari de tipul "Maia Sandu nu trebuie sa-mi vie ca un rege", "Trebuie sa indeplineasca ideile mele, nu eu pe ale ei", "Nu suntem la gradinita ca sa-mi spui mie imi place mancarea asta, asta nu-mi place", "Nu-i mai desteapta decat noi" arata o mare furie, dar, imi pare rau sa o spun, si o teribila ingustime a gandirii. Si nu face decat sa confirme faptul ca, in loc de papusica trasa de sfori, marii barbati politici au descoperit, ce sa vezi?, un personaj solid in picioare si, nenorocire mare, cu viziune.

Dar sa vedem ce a cerut Maia Sandu de l-a scos din minti pe Mihai Ghimpu, pentru ca si-a explicat conditiile intr-o postare pe Facebook:

"1) nu am cerut sa formez eu Cabinetul de ministri. Realizez ca e dreptul partidelor sa inainteze persoane conform acordului incheiat. Cred, totusi, ca trebuie sa pot sa 'am un cuvant de spus' asupra componentei."

Adica a refuzat sa acopere cu imaginea ei orice si a avut pretentia la oameni cu care sa poata lucra. E anormal?

"2) Nu pot sa-mi asum responsabilitatea pentru politica economica si financiara a statului si sa fiu sigura ca voi putea realiza toate masurile pentru obtinerea unui program cu Fondul Monetar International atata timp cat Guvernul nu are un partener de incredere la Banca Nationala. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat ca nu putem fi siguri ca managementul actual al Bancii face tot posibilul pentru a asigura integritatea si stabilitatea sistemului bancar."

Ultimele evenimente, adica sifonarea din sistemul bancar a nici mai mult nici mai putin decat un miliard de dolari.

Surse politice de la Chisinau spun ca Maia Sandu a cerut si demiterea procurorului general pentru a incepe anticoruptia.

"3) In primele zile ale activitatii sale, noul Guvern va trebui sa vina cu un plan de masuri anticriza, care va include si reducerea semnificativa a cheltuielilor publice. Este evident ca, cel putin pe termen scurt, aceste masuri nu vor contribui la cresterea standardelor de viata ale populatiei. Pentru ca sa avem obraz sa cerem populatiei ca sa ne sprijine sa putem depasi aceasta situatie, care este o consecinta directa a furtului din sistemul bancar, trebuie, cel putin, sa transmitem un semnal clar ca institutiile statului, in sarcina carora este tocmai prevenirea unor asemenea ilegalitati, sunt sanctionate."

Teribil, nu? Plan anticriza, reducerea cheltuielilor publice, anticoruptie! Ce spui tu acolo, papusica?

Remarc de altfel ca dl Ghimpu nu a avut obiectii argumentate pe fondul conditiilor formulate de Maia Sandu, ci s-a infuriat pentru simplul fapt ca ele au fost formulate. Cum zicea domnia sa? "Trebuie sa indeplineasca ideile mele, nu eu pe ale ei", ca doar de aia e premier, nu?

Din pacate, R.Moldova se indreapta rapid spre un dezastru in fata caruia cred ca Maia Sandu poate fi ultima sansa.

Tara e in criza politica, in pragul incapacitatii de plata, sub asediul propagandei rusesti. Chiar era nevoie de un premier integru si cu viziune care sa redreseze corabia exact neindeplinind ideile celor care au ajuns in impasul actual.

Cand Titanicul se scufunda, pasagerii se bat pe sticlele de bere. Asa vad eu dezolantul peisaj al unei tari adusa in deriva de propria clasa politica inepta.

Nu ca as vedea diferente prea mari fata de politicienii romani. La sfaristul anilor '90, eram cam tot acolo: partide mici, orgolii imense, mize personale si mult haos. Dar noi am avut atunci sansa parcursului european si al integrarii in NATO care au functionat ca limite pentru forta distructiva a politicienilor autohtoni.

Din pacate, R.Moldova tocmai de sansa europeana sa indeparteaza in haosul de acum, cu "asistenta" abila a Rusiei.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Maia Sandu premier Moldova , #Moldova