Retragerea trupelor rusești din Transnistria ar putea fi discutată la o viitoare întâlnire dintre Maia Sandu și Vladimir Putin

Marti, 20 Iulie 2021, ora 12:36 2863 citiri
FOTO Facebook / Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ca ar putea fi organizată o întâlnire cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Printre subiectele discutate s-ar putea regăsi retragerea trupelor ruse din Transnistria. Declarațile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru kommersant.ru.

„Ne interesează o conversație de fond pragmatică. Avem o agendă specifică asupra problemelor pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou Guvern, acesta va începe să lucreze cu Executivul Federației Ruse, inclusiv organizarea unei întâlniri (n.r. cu președintele Federației Ruse) și o vizită”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că în cadrul unei eventuale întrevederi se va discuta despre relațiile economice între cele două state, securitatea socială a cetățenilor moldoveni care lucrează în Rusia, scoaterea munițiilor de pe teritoriul țării și retragerea trupelor rusești și stânga Nistrului.

„Avem probleme economice și comerciale. Există problema deschiderii exportului de produse moldovenești către Rusia în baza acordului pe care îl avem în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Există întrebări din partea cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Probleme de securitate socială și securitate.

Și, desigur, este problema regiunii transnistrene. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi soluțiile ar trebui discutate cu cei care participă la formatul 5 + 2 (participă negociatorii din R. Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Rusia, Ucraina, UE și Statele Unite).

Anterior, liderul de la Kremlin a spus că Rusia este pregătită să-și retragă trupele din stânga Nistrului, însă doar atunci când vor exista condiții favorabile pentru acest lucru. Vladimir Putin a menționat că este nevoie de dialog între regiunea transnistreană și Republica Moldova.

După ce a câștigat mandatul de șefă de stat, Maia Sandu a declarat că retragerea trupelor rusești din Transnistria este unul din obiectivele sale primordiale, relatează TV8.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News