Maia Sandu forteaza posibilitatea declansarii alegerilor anticipate. Presedintele Republicii Moldova o propune din nou pe Natalia Gavrilita pentru functia de premier

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 09:23
3803 citiri
Maia Sandu forteaza posibilitatea declansarii alegerilor anticipate. Presedintele Republicii Moldova o propune din nou pe Natalia Gavrilita pentru functia de premier
Presedintele forteaza posibilitatea alegerilor anticipate. Foto: Facebook/ Maia Sandu

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat joi seara, dupa consultarile cu grupurile parlamentare, ca a propus-o din nou pe Natalia Gavrilita in calitate de candidat pentru functia de prim-ministru, relateaza Moldpres, fortand practic posibilitatea declansarii alegerilor legislative anticipate, potrivit unor observatori de la Chisinau.

"I-am solicitat Nataliei Gavrilita sa pregateasco echipa guvernamentala si sa se prezinte in Parlament", a declarat Maia Sandu.

Consultarile

Ea a precizat ca la Presedintie s-a primit o scrisoare semnata de 54 de deputati care o propun pe Mariana Durlesteanu pentru functia de premier.

"Astazi am avut o noua runda de consultari cu grupurile parlamentare, conform Constitutiei. Tot astazi am primit o scrisoare cu o propunere la functia de prim-ministru semnata de 54 de deputati. In aceasta lista am descoperit semnaturi ale persoanelor in raport cu care exista dubii ca si-ar fi exprimat vointa in mod liber si aici vorbesc despre persoane supuse rapirii in trecut, care au fost ostatici.

De asemenea, in lista se regasesc persoane care au fost implicate in furtul miliardului si deputati care au schimbat mai multe partide politice. In aceste conditii am decis inaintarea din nou a candidaturii Nataliei Gavrilita", si-a explicat Maia Sandu decizia.

Propunerea majoritatii parlamentare

In aceeasi sedinta a parlamentului, potrivit Agora.md, presedintele grupului parlamentar al Partidului Socialistilor (PSRM), Corneliu Furculita, a anuntat crearea unei majoritati parlamentare pentru sustinerea candidatului inaintat de socialisti la functia de premier, la scurt timp dupa ce Igor Dodon propusese candidatura Marianei Durlesteanu, fost ministru de finante in guvernul condus de Zianaida Grecianii.

Din majoritatea parlamentara fac parte deputati socialisti, deputatii din Partidul Sor, dar si neafiliatii care au constituit platforma Pentru Moldova, conform IPN. "Documentele corespunzatoare au fost transmise presedintelui tarii", a precizat Corneliu Furculita.

In acelasi timp, aliatii mai vechi ai Maiei Sandu, Platforma DA, au propus si ei un candidat de premier in persoana lui Andrei Nastase.

Nu au primit vot de incredere

Natalia Gavrilita si echipa ei de ministri nu au primit joi votul de incredere al deputatilor din Parlamentul de la Chisinau, dupa ce ea insasi ceruse ca noua echipa guvernamentala sa nu fie votata pentru a se putea declansa anticipate. Niciun deputat nu a votat pentru investirea acestui Cabinet de ministri, inclusiv din partea formatiunii PAS ai carei doi deputati figurau pe lista de ipotetici ministri.

Potrivit Constitutiei, presedintele R. Moldova, Maia Sandu, trebuie sa desemneze din nou un candidat la functia de premier.

In acest context, conducerea Partidului Socialistilor a anuntat ca va ataca vineri la Curtea Constitutionala decretul presedintei Maia Sandu de a o propune in mod repetat pe Natalia Gavrilita la functia de premier. Liderii socialisti mai cer conducerii Parlamentului sa nu accepte convocarea sedintei pentru audierea din nou a Nataliei Gavrilita, adaugand ca vor recurge si la "alte mijloace legale si democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat sa fie pus in aplicare", potrivit portalului Agora.md.

Natalia Gavrilita, candidata desemnata pentru a doua oara la functia de premier, a declarat joi seara la un post de televiziune local ca isi doreste inca o tentativa esuata de investire a guvernului sau pentru ca astfel sa fie declansate alegerile parlamentare anticipate, relateaza Ziarul de Garda. Totodata, Gavrilita spune ca nu va merge la consultari cu grupurile parlamentare fiindca nu-si doreste votul de sustinere in plenul Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Maia Sandu Moldova, #maia sandu premieri , #Moldova