MAE regreta timid deschiderea reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles

Vineri, 27 Mai 2011, ora 08:31
2444 citiri
MAE regreta timid deschiderea reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles

MAE considera regretabila orice actiune care ar viza inaugurarea unei reprezentante a unei asa-zise "unitati administrativ-teritoriale" din Romania, care nu exista si nu are fundament constitutional sau legal, dupa anuntul privind deschiderea unei "reprezentante a Tinutului Secuiesc" la Bruxelles.

Potrivit practicii la nivel UE, unitati teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot sa isi deschida birouri de reprezentare la Bruxelles, in vederea promovarii intereselor lor la nivel european.

"Romania incurajeaza o reprezentare activa la nivel european, a tuturor entitatilor administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrarii europene, cu respectarea deplina a legislatiei nationale", se arata intr-un comunicat al MAE remis Ziare.com.

Laszlo Tokes deschide reprezentanta Tinutului Secuiesc la Bruxelles

MAE mai precizeaza ca a intreprins demersuri in directia clarificarii acestei situatii inca de la momentul aparitiei primelor informatii in acest sens si va actiona, potrivit competentelor sale, pentru a se asigura ca normele relevante sunt respectate.

In prezent, la Bruxelles isi desfasoara activitatea urmatoarele birouri care au competente de reprezentare a autoritatilor locale din Romania: Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, organizatie non-guvernamentala care reuneste, pe baza liberului consimtamant, toate consiliile judetene din tara noastra; Biroul de la Bruxelles al Asociatiilor Municipiilor din Romania, care asigura reprezentarea acestei asociatii si participarea la Consiliul European al Municipalitatilor si Regiunilor; Agentia pentru Dezvoltare Regionala, Centru care are ca obiectiv promovarea activa a sase judete (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), in vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabila si competitivitate economica, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Trei europarlamentari UDMR, in frunte cu vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, intentioneaza sa deschida, la 31 mai, o reprezentanta a Tinutului Secuiesc la Bruxelles.

Tokes Laszlo si europarlamentarii Sogor Csaba si Winkler Iuliu au trimis deja o invitatie presei. Invitatia poarta sigla grupului PPE din care face parte si PDL.

Episcopul Tokes Laszlo a fost de-a lungul vremii un sustinator declarat al obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc.

M.M.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tokes reprezentanta tinutul secuiesc, #tinutul secuiesc bruxelles, #reactie mae tinutul secuiesc , #Bruxelles