Lupta cu "nebunia gender", noua etapa a dictaturii Orban in Ungaria

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 09:05
7977 citiri
Lupta cu "nebunia gender", noua etapa a dictaturii Orban in Ungaria
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul maghiar a anulat studiile de gen la universitati. Ceea ce pare absurd face parte dintr-o ofensiva ideologica si o politica reactionara privind familia.

Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a anuntat indirect la mijlocul lunii august intr-un interviu ca Guvernul va opri studiile de gen la universitatile maghiare.

Nimeni nu vrea sa angajeze "genderologi", deci nu este nevoie de acest studiu, care este o absurditate in opinia lui Semjen.

Iata ca studiile de gen au fost oficial eliminate. Sambata trecuta a intrat in vigoare o ordonanta guvernamentala semnata de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care precizeaza ca aceasta specialitate a fost eliminata din lista cursurilor. Doar cursurile deja incepute pot fi finalizate, dupa aceea, subiectul este practic interzis la universitatile maghiare.

Guvernul ungar considera aceasta specializare universitara ca fiind mai degraba o ideologie decat o stiinta, motiv pentru care a decis interzicerea ei.

"Studiile de gen, la fel ca marxism-leninismul, pot fi considerate mai degraba o ideologie decat o stiinta, astfel ca este de discutat daca sunt adecvate invatamantului universitar", preciza, in martie 2017, secretarul de stat ungar pentru educatie, Bence Retvari.

"Un om se naste barbat sau femeie, din acest motiv Guvernul spune 'nu' genurilor sociale", a precizat la randul sau Executivul de la Budapesta.

In prezent, studiile de gen sunt oferite la doua universitati maghiare: Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta (ELTE), cea mai veche universitate maghiara, si Universitatea Central Europeana (CEU), finantata de miliardarul George Soros. La ambele universitati, cate 20 de studenti urmeaza aceste cursuri.

In vraja politicii reactionare privind familia

Sa nu permiti un studiu nici macar la universitatile care nu sunt finantate de stat poate parea absurd, dar in Ungaria masura este expresia atat a unei lupte ideologice si culturale inceputa acum multa vreme, cat si o politica reactionara vizand familia.

O mare parte din elita conducatoare a Ungariei este convinsa ca Occidentul crestin este in pericol, deoarece valori precum familia, patria si natiunea nu ar mai fi admise.

In Occident, spune vicepremierul Semjen, liberalii de stanga, francmasonii, imigrantii islamisti si "deviatii sexual" au abolit orice "normalitate". Ungaria s-a opus acestui lucru si a permis "viata maghiara".

Conform acestei logici, studiile de gen fac parte din declinul civilizatiei, care ameninta Europa si pe care maghiarii incearca sa-l previna in propria tara.

La Universitatea Eotvos Lorand, studiile de gen au fost introduse abia toamna trecuta, spre marea indignare a guvernului maghiar. Bence Retvari, secretar de stat in Ministerul Resurselor Umane (EMMI), responsabil pentru afaceri sociale, educatie, cultura, sport si tineret, a declarat, in context, ca obiectul studiului este diametral opus "sistemului de valori al Guvernului".

Prin urmare, ministerul sau a introdus "studii de familie" la Universitatea de Stat Corvinus din Budapesta, ca o contrapondere la studiile de gen.

In sensul cel mai larg, studiul familiei se refera la demografie si la politica fata de familii. Presedintele Parlamentului, Laszlo Kover, in mod oficial al doilea om in stat, un vechi prieten si confident al lui Viktor Orban, dar si unul dintre ideologii principali ai Fidesz, partidul premierului, a anuntat inca din 2015 ca Ungaria va refuza "nebunia gender".

"Vrem ca fetele noastre sa considere nasterea nepotilor nostri drept cea mai inalta calitate a realizarii de sine", a spus Kover la un congres Fidesz. Anul trecut, vicepresedintele Fidesz, Szilard Nemeth, a cerut ca femeile maghiare "sa dea nastere" pentru a "produce o crestere a populatiei".

Prim-ministrul Orban intentioneaza sa lanseze o noua campanie nationala in urmatoarele saptamani pentru a opri declinul demografic al Ungariei.

Parte a unei lupte culturale

Campania impotriva studiilor de gen este in prezent doar cea mai vizibila parte a luptei culturale a cercurilor din guvernul maghiar, care are loc de mai multe luni.

Aceasta este indreptata impotriva scriitorilor, artistilor si muzicienilor cu pozitii antiguvernamentale si, de asemenea, impotriva figurilor moderate din Fidesz, cum ar fi fostul vicesecretar de stat in Ministerul ungar al Afacerilor Externe, Gergely Prohle.

El a fost inlaturat recent din functia de sef al Muzeului de Literatura Petofi din Budapesta (PIM) . Ziarul pro-guvernamental Magyar Idok a scris ca Prohle a invitat mai multi literati la un eveniment dedicat calomnierii Ungariei.

Prim-ministrul Orban a aparat ofensiva cultural-politica a guvernului sau la sfarsitul lunii iulie. Intr-un discurs rostit atunci, el a anuntat ca "la toamna vor aparea mari schimbari", sub forma unei revolutii spirituale si culturale impotriva "elitelor din '68".

Nu este prima ofensiva cultural-politica de acest fel. Inca din 2010-2011, la cateva luni dupa victoria cu doua treimi a lui Orban in alegeri, zeci de intelectuali si academicieni liberali cunoscuti au fost fortati sa paraseasca universitatile de stat.

Campania impotriva lor a culminat cu "procesul impotriva filosofilor", o ancheta impotriva unor filosofi importanti, cum ar fi Agnes Heller, pentru presupusa deturnare de fonduri dedicate cercetarii. Acuzatiile au fost ulterior retrase de catre Guvern.

Intre timp, nu mai exista angajati la universitatile de stat si in institutiile culturale din Ungaria, care sa apere pozitii critice fata de Guvern in mod public.

Keno Verseck

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ungaria studii gender interzise , #Ungaria