Londra expulzeaza 23 de diplomati rusi, dupa otravirea fostului spion Skripal

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 14:59
13341 citiri
Londra expulzeaza 23 de diplomati rusi, dupa otravirea fostului spion Skripal
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea Britanie expulzeaza 23 de diplomati rusi, dupa ce Moscova a refuzat sa explice cum un fost agent rus a fost otravit, la Salisbury, cu o substanta neurotoxica creata in Rusia.

Prim-ministrul britanic Theresa May a spus ca diplomatii, care au la dispozitie o saptamana pentru a parasi Marea Britanie, au fost identificati ca "ofiteri de informatii nedeclarati", anunta BBC.

Sefa Guvernului a anuntat, de asemenea, o serie de sanctiuni economice si diplomatice - inclusiv decizia de a anula toate contactele bilaterale la nivel inalt cu Moscova si de a cere familiei regale sa nu participe la Campionatul Mondial de Fotbal in Rusia.

Ambasadorul rus in Marea Britanie a apreciat, miercuri, ca actiunile britanice sunt "absolut inacceptabile si consideram asta o provocare".

Rusia neaga implicarea in otravirea fostului agent rus si a fiicei acestuia.

Moscova raspunde in 10 zile

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat miercuri ca Rusia va raspunde in termen de 10 zile in eventualitatea unei cereri din partea Marii Britanii privind otravirea fostului spion rus Serghei Skripal, relateaza Sputnik, preluat de Mediafax.

"Rusia nu a primit deocamdata nicio cerere oficiala din partea Londrei. Observ doar un regres in privinta informatiilor, niciun progres. Ieri, atat presa noastra, cat si cea straina au mentionat mai multe argumente pentru a explica de ce Rusia nu ar avea niciun motiv pentru a fi implicata in acest caz.

Astfel de motive ar putea exista in mintile celor care doresc sa continue campania rusofoba in toate sferele de activitate, fara exceptie", a spus Lavrov.

Seful diplomatiei de la Moscova a mai sustinut ca Rusia si Marea Britanie trebuie sa se consulte in privinta cazului Skripal, subliniind ca este o obligatie, nu o optiune.

La cateva ore dupa ce Ambasada Rusiei la Londra a anuntat ca nu va respecta ultimatumul impus de guvernul britanic, in cazul otravirii fostului spion rus, Kremlinul a transmis ca Moscova nu are nicio implicare, dar ca nu accepta limbajul ultimativ.

Ce spune Uniunea Europeana

Liderii Uniunii Europene vor discuta saptamana viitoare despre otravirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal in Marea Britanie, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat intr-o vizita oficiala in Finlanda, relateaza Reuters.

"Imi exprim solidaritatea deplina cu premierul Theresa May in fata acestui atac brutal, inspirat, cel mai probabil, de Moscova", a declarat Donald Tusk intr-o conferinta de presa la Helsinki, precum si intr-o postare pe contul sau de Twitter.

Intrebat ce masuri ar putea lua UE impotriva Rusiei, Donald Tusk a declarat ca UE va astepta ca Marea Britanie sa propuna ea insasi masuri, inainte de a decide asupra unei abordari comune.

Atacul poarta semnatura Rusiei

Atacul a fost comis cu o substanta de uz militar, "cel mai probabil" de catre Rusia, a afirmat luni seara premierul Marii Britanii, Theresa May, care a dispus convocarea ambasadorului rus si a amenintat cu o riposta puternica.

Potrivit unor surse din cadrul investigatiei, substanta folosita este din gama Noviciok, un agent chimic dezvoltat in laboratoarele sovietice.

Vil Mirzayanov, un chimist rus care a contribuit la crearea neurotoxinei, este convins ca numai Moscova putea instrumenta un astfel de atac.

Mirzayanov a spus ca a petrecut mai multi ani testand si imbunatatind Noviciok, numele dat unui grup de arme chimice pe care Rusia le-a creat in secret in ultimele stagii ale Razboiului Rece.

Citeste si interviul acordat Ziare.com de conf. univ. Armand Gosu, analist de politica externa specializat in spatiul ex-sovietic: "Rusia a simtit miros de sange". Vrea Putin umilirea Londrei? Ce nu se leaga in scandalul spionului otravit

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#spion Rusia expulzare, #Marea Britanie Lavrov , #Marea Britanie