Liderul extremei drepte franceze: UE se va prabusi la fel ca Uniunea Sovietica

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:532092 citiri
Liderul extremei drepte franceze: UE se va prabusi la fel ca Uniunea Sovietica
Foto: The Telegraph

Liderul partidului de extrema dreapta din Franta, Marine Le Pen a declarat ca Uniunea Europeana se va prabusi precum Uniunea Sovietica. Pe de alta parte, Marine Le Pen isi propune sa infiinteze un grup in noul Parlament european.

Liderul francez a criticat UE, ca fiind o "anomalie globala" si a pledat pentru o reintoarcere la "o cooperare a statelor suverane", potrivit The Telegraph.

Le Pen a spus ca populatia Europei nu a avut "niciun control" asupra economiei sale sau a cursului de schimb si nici asupra deplasarii persoanelor pe teritoriul acesteia.

Marine Le Pen va calatori luna viitoare in Olanda pentru a face o campanie comuna cu Geert Wilder, al carui partid antiislamic (PVV) este pe primul loc in sondajele din aceasta tara pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2014.

Impreuna, ei doresc sa stabileasca un grup parlamentar pan-european de extrema-dreapta, care va avea o platforma anti-imigratie si anti-integrare.

"Daca partidele euro-sceptice au succes in anul 2014 la alegeri, acest lucru ar putea crea Parlamentul European cu cei mai multi reprezentati de extrema dreapta din istorie", a spus Sarah Ludford, europarlamentar din cadrul Partidului liberal democrat.

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt a cerut principalelor partide din Europa sa adopte o pozitie ferma impotriva fortelor extremiste, care au dus la izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Si presedintele Frantei, Francois Hollande a avertizat in aceasta saptamana ca perspectiva unui grup semnificativ anti-UE ar putea duce la "regresiune si paralizie" in Europa.

Se estimeaza ca partidul lui Marine Le Pen ar putea castiga 20 de locuri sau mai mult la alegerile europarlamentare de anul viitor, insa formarea unui grup parlamentar oficial in Parlamentul Europei necesita 25 de membri din cel putin sapte tari din cele 28 ale UE.