Liderii UE vor semna miercuri acordul comercial post-Brexit cu Regatul Unit

Miercuri, 30 Decembrie 2020, ora 07:36
2326 citiri
Liderii UE vor semna miercuri acordul comercial post-Brexit cu Regatul Unit
Foto: Facebook/ Boris Johnson

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si presedintele Consiliului European, Charles Michel, vor semna miercuri, la ora 09.30 (08.30 GMT) acordul post-Brexit incheiat cu Londra, a anuntat marti, pe Twitter, o purtatoare de cuvant a executivului european, relateaza AFP si dpa.

Cele 27 de state membre au deschis marti calea catre aplicarea provizorie a acordului de la 1 ianuarie. Intr-o asa-numita procedura scrisa, niciunul dintre ambasadorii UE nu a obiectat la aplicarea provizorie a acordului, ceea ce face posibila semnarea acordului de catre liderii UE.

Aplicarea provizorie a acordului incheiat pe ultima suta de metri de Londra si UE este necesara intrucat Parlamentul European nu si-a dat inca unda verde, urmand sa faca acest lucru la inceputul anului viitor.

Documentele ce vor fi semnate de catre presedinta CE si presedintele Consiliului European vor fi transportate apoi de Fortele aeriene regale britanice la Londra, unde premierul Boris Johnson isi va pune la randul sau semnatura.

In acest timp, la Londra, un influent grup de sustinatori ai Brexitului din interiorul Partidului Conservator i-au oferit un sprijin nesperat lui Johnson prin anuntul ca sprijina acordul lui cu UE. Intr-o declaratie publicata marti seara, ei afirma ca acordul "protejeaza suveranitatea Regatului Unit ca subiect de drept si respecta deplin normele tratatelor internationale intre entitati suverane".

La 24 decembrie, Boris Johnson si Ursula von der Leyen au anuntat convenirea unui acord privind relatiile viitoare intre Londra si UE, cu o saptamana inainte ca britanicii sa paraseasca piata unica europeana.

Parlamentarii britanici se vor reuni miercuri, 31 decembrie, prin videoconferinta, pentru a dezbate acordul privind relatiile comerciale viitoare cu UE si pentru a-l supune la vot. Liderul opozitiei laburiste, Keir Starmer, a afirmat ca le va transmite colegilor sai de partid sa voteze pentru acord, pentru a fi siguri ca documentul devine lege inaintea expirarii perioadei de tranzitie, la 31 decembrie.

Regatul Unit, care a parasit oficial Uniunea Europeana in 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piata unica si uniunea vamala ale UE la 31 decembrie.

Daca nu s-ar fi ajuns la un acord, schimburile comerciale intre UE si Londra ar fi fost guvernate de la 1 ianuarie 2021 de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, ceea ce ar fi insemnat introducerea de taxe vamale si cote, cu riscul unui nou soc pentru economiile deja fragilizate de criza sanitara cauzata de COVID-19.

Principalele puncte de divergenta care au impiedicat luni de zile ajungerea la un acord comercial intre UE si Regatul Unit au fost regulile privind concurenta solicitate de UE (care sa nu permita o concurenta neloiala din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor si accesul pescarilor europeni in apele britanice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#acord Brexit, #UE Marea Britanie, #acord UE Marea Britanie , #Marea Britanie