Jurnalist belgian: Bruxelles, tinta spionajului est-european

Colaborator:Razvan Munteanu
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 22:211718 citiri
Jurnalist belgian: Bruxelles, tinta spionajului est-european
Foto: Le Vif

Jurnalistul Kristof Clerix a publicat de curand o carte prin care sustine ca Bruxelles, capitala Belgiei, reprezinta unul dintre principalele teatre de actiune ale serviciilor de spionaj est-europene, mai ales in perioada razboiului rece, cand o mare parte dintre statele acestui areal geografic nu erau membre ale Uniunii Europene, sau ale Aliantei Nord Atlantice.

In acest sens, de peste jumatate de secol, Bruxelles este unul dintre cele mai importante orase plasate pe axa serviciilor de informatii, in special dupa ce in 1967, NATO a decis sa isi mute sediul central de la Paris in capitala belgiana.

"In perioada razboiului rece, in momentul in care Bruxelles devenise un centru al lumii occidentale, trebuia evitat cu orice pret ca acesta sa devina totodata si un teatru al serviciilor de spionaj. Pariul a fost pierdut insa, capitala belgiana a fost penetrata de KGB-ul rusesc, Securitatea romana, STASI-ul est german, precum si de serviciile celorlalte state estice", precizeaza in cartea sa Kristof Clerix, potrivit Le Vif.

Opera a aparut in limba olandeza, sub titlul "Spionnage. Doelwit: Brussel", autorul studiind arhivele serviciilor de informatii est-europene, implicit pe cele detinute de Romania.

De precizat in acest sens este faptul ca tara noastra a realizat in perioada razboiului rece cea mai cunoscuta actiune de spionaj indreptata impotriva NATO, reteaua condusa de Mihai Caraman reusind sa fure in acea perioada peste 80 de dosare clasificate ca fiind de interes major al Aliantei Nord Atlantice. Actiunea intreprinsa de Securitate s-a axat atat asupra Parisului, cat si mai apoi, asupra Bruxelles-ului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News