Juncker vrea summit european la Sibiu, in prima zi dupa Brexit

Joi, 05 August 2021, ora 17:3011544 citiri
Juncker vrea summit european la Sibiu, in prima zi dupa Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri organizarea unui summit european la Sibiu, dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Evenimentul istoric ar urma sa aiba loc pe 30 martie 2019, la o zi dupa data limita pana la care Brexit-ul trebuie finalizat, scrie L'Echo.

Citeste si Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro

Potrivit sursei citate, summit-ul european este destinat luarii de decizii pentru a trasa contururile viitorului unei Europe mai democrate.

"Pe 29 martie 2019, Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Acesta va fi un moment foarte trist si tragic. Il vom regreta mereu. Insa trebuie sa respectam vointa poporului britanic.

Pe 30 martie, vom fi o Uniune de 27. Sugerez sa ne pregatim bine pentru acest moment, in randul celor 27 si in institutiile Uniunii Europene.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc doar cateva saptamani mai tarziu, in luna mai 2019. Europenii vor avea o intalnire cu democratia. Au nevoie sa mearga la urne cu o intelegere clara a felului in care Uniunea Europeana se va dezvolta in anii ce vor veni.

De aceea, am facut apel la presedintele (Consiliului European - n.red.) Tusk si la Romania, tara care detine presedintia in prima jumatate din 2019, sa organizeze un summit special in Romania, pe 30 martie 2019. Dorinta mea este ca acest summit sa fie organizat in frumosul si vechiul oras Sibiu - sau Hermannstadt, asa cum il stiu.

Ar trebui sa fie momentul in care sa ne adunam pentru a lua deciziile necesare pentru o Europa mai unita, mai puternica, mai democrata", a spus Juncker.

In plus, acesta si-a exprimat speranta ca cetatenii isi dau seama ca Uniunea Europeana lucreaza pentru ei. "Europa va avansa doar daca va alege indrazneala", spune seful Comisiei Europene.

Si agentia Associated Press, citata de Washington Post, scrie ca Juncker vrea ca liderii europeni sa se intalneasca la Sibiu pentru a schita calea pe care vor merge cele 27 de tari membre.

Summit-ul de la Sibiu ar urma sa se desfasoare in perioada in care tara noastra va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, respectiv primele sase luni ale anului 2019.