Iulian Fota: Subiectul unirii cu Basarabia ne duce in mod sigur mai aproape de Rusia

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 14:33
5675 citiri
Iulian Fota: Subiectul unirii cu Basarabia ne duce in mod sigur mai aproape de Rusia
Foto: captura Youtube

Iulian Fota, fost consilier prezidential pentru probleme de securitate nationala, afirma ca primirea de catre premierul roman Victor Ponta a unei delegatii din partea unionistilor ar reprezenta "o provocare si o capcana", chestiunea delicata a unirii putandu-se intoarce ca un bumerang impotriva Romaniei.

"Primirea lui George Simion, de la Actiunea 2012, si a celorlalti de catre premier, daca se produce, este o mare greseala, o mare eroare politica, din doua puncte de vedere.

Pe de o parte, legitimam o miscare politica in legatura cu care, dincolo de un ideal pe care multi dintre noi il impartasesc, nu stim pe cine reprezinta, cine sunt ei, cine este acest copil, George Simion, cine ii finanteaza, multe alte necunoscute legate de actiunea lor.

Pe de alta parte, premierul nu are suficienta autoritate si legitimitate politica, mai ales acum, dupa ce a fost trimis in judecata pentru a se ocupa de chestiuni extrem de importante si de sensibile pentru Romania, cum este aceasta, a unei posibile unificari cu Republica Moldova.

Nu contest cauza nobila si idealul pe care multi il impartasim, dar aparitia acestei miscari de la Neptun in acest moment, concomitent cu miscarile de la Chisinau si cu sedinta comuna de guvern, mi se pare o mare provocare si o mare capcana, iar statul roman trebuie sa fie suficient de inteligent incat sa nu cada in ea", a declarat Iulian Fota pentru Ziare.com.

Intrebat care ar fi riscurile, Iulian Fota a subliniat contextul international complicat.

"Romanul are un proverb, care spune 'masoara de sapte ori si taie o data'. Cand vine chestiunea posibilei unificari cu Republica Moldova, am sentimentul ca deja ne apucam sa taiem si n-am masurat deloc.

Ne aruncam cu capul inainte intr-o perioada internationala extrem de complicata, extrem de incerta, intr-o chestiune extrem de delicata, care se poate intoarce ca un bumerang impotriva Romaniei si care se poate dovedi a fi un mare, mare pericol", a mai spus acesta.

In plus, fostul consilier prezidential considera ca Rusia ar avea de castigat, iar promovarea unificarii intre cele doua state in acest moment ar crea o prapastie intre Romania si Uniunea Europeana.

"Uitati-va la ce cere George Simion: 'Politica externa comuna intre Romania si Republica Moldova'. Avem suficienta experienta pe Europa de Est ca sa intelegem ca asta poate fi o modalitate a Republicii Moldova de a controla politica externa a Romaniei. E de neconceput ca Romania, care este tara membra NATO si UE, sa dezvolte in acest moment o politica externa comuna cu o tara care nu e nici membra NATO, nici membra UE, si nici nu are nicio perspectiva in acest sens.

Repet, deocamdata, nu le pun la indoiala buna lor credinta sau dorinta arzatoare de a vedea unificata Republica Moldova cu Romania, dar nepriceperea lor, superficialitatea, acest sange latin care fierbe in ei risca sa ne creeze probleme foarte mari.

Un demers unionist poate crea o prapastie intre Romania si UE. Mesajul care vine de la UE este sa facem Romania mai buna, nu mai mare, si aici ar trebui discutat, pentru ca e foarte important. UE vrea sa evite, pentru toate tarile membre, capcana istorica a crearii tarii mari.

Singura tara care are astazi in Europa o politica a "tarii mari" este Rusia, prin anexarea Crimeii. Iar subiectul unirii cu Basarabia, in acest moment, ne duce in mod sigur mai aproape de Rusia, pentru ca asta ar insemna obligatoriu negocieri cu ei (pentru ca fara ei nu se poate) si deschiderea unei prapastii fata de Occident.

Pe orice parte am intoarce aceasta chestiune, discutia despre o posibila unire cu R. Moldova, care de fapt, in realitate, in conditiile actuale, este imposibila se dovedeste mai mult o capcana si un pericol pentru Romania, decat o oportunitate", afirma Iulian Fota.

Fotografia zilei: Sedinta comuna de guvern cu moldovenii. Unionistii au iesit in strada

Unionistii sunt prezenti, marti, la Neptun, in judetul Constanta, unde are loc sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova. Tinerii cer in strada sa se faca pasii necesari pentru ca revenirea Basarabiei la patria mama sa fie finalizata pana in 2018, cand aniversam centenarul Marii Uniri.

"Sa nu uitam ca am fost despartiti prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Cerem anularea consecintelor si reintregirea pasnica a poporului de pe cele doua maluri ale Prutului", a declarat George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Manifestantii au scandat slogane precum "Basarabia-i a ta, Romania n-o uita!" ori "DNA treci Prutul!" si au fluturat steaguri si bannere pe care scrie, printre altele "Politica externa comuna" sau "Avem nevoie de un singur Guvern - la Bucuresti".

George Simion a declarat la postul B1TV ca o delegatie a unionistilor va fi primita de premierii Victor Ponta si Valeriu Strelet, la finalul sedintei comune de guvern care are loc la Neptun, in judetul Constanta.

Pentru ca nu au fost lasati sa participe la sedinta pentru a-si exprima doleantele, unii manifestanti s-au imbrancit cu jandarmii chemati sa asigure ordinea.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Iulian Fota unire, #Iulian Fota protest Neptun , #Moldova