Israelul își retrage ambasadorul de la Varșovia, urmare a promulgării legii care împiedică restituirea proprietăților evreiești din Polonia

Duminica, 15 August 2021, ora 00:02
9580 citiri
Israelul își retrage ambasadorul de la Varșovia, urmare a promulgării legii care împiedică restituirea proprietăților evreiești din Polonia
Ministrul de Externe Yair Lapid crede că Polonia a adoptat o lege antisemită FOTO Facebook / Yair Lapid

Israelul şi-a rechemat sâmbătă, 14 august, trimisul de la Varşovia, ca reacţie fermă la promulgarea de către preşedintele Poloniei a unei legi care restricţionează grav restituirea proprietăţilor confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Times of Israel.

Ministrul de Externe Yair Lapid a spus că ”Polonia, nu pentru prima dată, a adoptat o lege antisemită şi imorală”, într-o declaraţie în ebraică publicată sâmbătă.

”Astăzi Polonia s-a transformat într-o ţară antidemocratică, iliberală, care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria omenirii”, a acuzat el.

Lapid a adăugat: ”Nu trebuie să rămânem niciodată tăcuţi. Israelul şi poporul evreu cu siguranţă nu vor tăcea”.

Ministerul de Externe îl va sfătui, de asemenea, pe ambasadorul Poloniei în Israel să rămână în vacanţă în ţara sa natală, potrivit declaraţiei.

Noul ambasador israelian în Polonia, care era aşteptat să călătorească la Varşovia în viitorul apropiat, va rămâne în Israel pentru moment, se arată în declaraţie.

O versiune mai scurtă a declaraţiei lui Lapid, în limba engleză, a fost distribuită pe contul de al Twitter Ministerului de Externe, care nu a inclus acuzaţia că Polonia ar fi devenit ”o ţară antidemocratică, iliberală”.

Declaraţia lui Lapid a venit după ce preşedintele polonez Andrej Duda a aprobat legea referitoare la restituirea proprietăţilor, sfidând opoziţia puternică din partea Israelului şi a Statelor Unite.

Lapid a declarat sâmbătă că Israelul a luat legătura cu SUA pentru a discuta despre o reacţie.

Legea stabileşte un termen de 30 de ani pentru contestarea confiscărilor de proprietăţi, ceea ce ar însemna că procedurile în aşteptare care implică confiscări de proprietăţi din era comunistă vor fi întrerupte şi respinse.

Noile prevederi afectează drepturile de proprietate poloneze, evreieşti şi de altă natură care fac obiectul unor determinări anterioare contestate. Premierul Naftali Bennett a declarat că aprobarea legislaţiei este ”o decizie ruşinoasă şi un dispreţ ruşinos pentru memoria Holocaustului”. "Israelul consideră aprobarea legii care îi împiedică pe evrei să primească despăgubiri pentru bunurile furate în timpul Holocaustului şi regretă faptul că Polonia alege să continue să facă rău celor care au pierdut totul", a spus Bennett într-o declaraţie.

”Aceasta este o decizie ruşinoasă şi un dispreţ ruşinos faţă de memoria Holocaustului”, a adăugat el, numind-o ”un pas serios pe care Israelul nu îl va putea accepta uşor”.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, a declarat că este ”profund deranjat” de adoptarea legii şi a cerut condamnarea internaţională.

”În calitate de fiu al supravieţuitorilor Holocaustului, sunt profund deranjat de legea adoptată în Polonia care împiedică în mod eficient dreptatea pentru victimele Holocaustului şi pentru familiile lor”, a spus el.

Acesta a arătat că ”Restituirea proprietăţii este o parte mică, dar semnificativă, a procesului de îndeplinire a drepturilor celor care au supravieţuit şi de recunoaştere a celor care au pierit într-unul dintre cele mai mari genocide din lume”, a adăugat el, apelând la ”partenerii săi internaţionali să condamne această mişcare într-o singură voce. "

Organizaţia Mondială de Restituire Evreiască a condamnat şi promulgarea legii, spunând că aceasta marchează ”o zi tristă pentru justiţie şi statul de drept”.

”Astăzi este o zi tristă pentru justiţie şi statul de drept, întrucât preşedintele Duda a semnat o lege care încearcă să facă practic imposibil ca toţi foştii proprietari polonezi să obţină despăgubiri pentru proprietăţile furate ilegal în era comunistă - şi care rămân în Polonia până în această zi ", a afirmat organizaţia într-un comunicat.

Potrivit organizaţiei, "cu această lege, Polonia încearcă să spună lumii - dacă întârzii justiţia suficient de mult, poţi închide uşa istoriei fără a-ţi asuma responsabilitatea şi să beneficiezi în prezent de acţiunile comuniste din trecut", a adăugat aceasta.

"Greşesc. Această problemă nu va dispărea ... Fără dreptate pentru ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu va exista siguranţă juridică în viitor pentru cei care vor tranzacţiona cu aceste bunuri furate”, a conchis comunicatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
#Israel, #Polonia, #lege, #ambasador, #retragere , #Polonia