Irlanda pierde postul de comisar european pentru comert, acordat letonului Valdis Dombrovskis

Marti, 08 Septembrie 2020, ora 12:04
1974 citiri
Irlanda pierde postul de comisar european pentru comert, acordat letonului Valdis Dombrovskis
Foto: Facebook/ Valdis Dombrovskis

Letonul Valdis Dombrovskis a fost desemnat marti comisar pentru comert de catre presedinta Comisiei Europeane, Ursula von der Leyen, profitand de demisia irlandezului Phil Hogan, care a incalcat regulile de combatere a coronavirusului in tara sa, potrivit AFP si Reuters.

"Am decis sa o propun pe (irlandeza) Mairead McGuinness (...) pentru postul de comisar pentru servicii financiare si piata de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comert", a declarat sefa executivului european intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Atat Mairead McGuinness, cat si Valdis Dombrovskis fac parte din Partidul Popular European (PPE), care reprezinta cel mai mare grup din legislativul comunitar.

Mairead McGuinness era eurodeputata din partea Irlandei incepand din iulie 2004, iar din 2017 era vicepresedinta a PE. Ea este membra a partidului Fine Gael, care face parte din PPE.

Valdis Dombrovskis, fost premier leton, a asigurat interimatul la portofoliul comertului de la plecarea lui Hogan.

El devine comisar pentru comert intr-o perioada in care blocul comunitar este blocat in negocieri dificile cu Marea Britanie privind relatia post-Brexit, se confrunta cu tensiuni comerciale cu China si SUA si incearca sa gaseasca o pozitie comuna in legatura cu viitorul director al Organizatiei Mondiale a Comertului.

Dombrovskis era de un an, de la instalarea echipei conduse de Ursula von der Leyen, vicepresedinte executiv al CE pentru o economie in serviciul cetatenilor, un portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, pastrand in acelasi timp responsabilitatea finantelor. El isi va pastra titlul de unul dintre cei trei vicepresedinti executivi ai CE.

Timp de cinci ani (2014-2019), s-a ocupat de moneda euro in Comisia Europene condusa de Jean-Claude Juncker.

In perioada petrecuta in cadrul CE, el si-a construit reputatia unui om serios si competent, cunoscator al chestiunilor economice, dar cu o imagine austera.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Irlanda comisar, #Valdis Dombrovskis comisar, #Valdis Dombrovskis letonia , #Comisia Europeana