Multi papagali pe la Bruxelles

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Sambata, 28 Iulie 2012, ora 09:46
7783 citiri
Multi papagali pe la Bruxelles

Sunt papagali peste tot. Deja ii recunosc, fie ca merg la Comisie, la Parlament, la celelalte institutii europene, fie la Universitate. Imi permit sa scriu acum despre acest subiect pentru ca e vacanta si sper sa nu deranjez prea multi dintre cei vizati.

Daca tot discutam, sa stiti ca nici nu sunt prea greu de recunoscut, deoarece sunt foarte galagiosi, se strang mai multi la un loc si orice incercare de a comunica sau a exprima o opinie e primita cu ostilitate. Imediat se regrupeaza si continua sa sporovaie pe limba lor, mesaje destul de codificate si gesturi evidente.

Am fost naiv sa cred ca tumultul acesta european si mondial ii va determina sa faca ciocul mic si sa fie constienti de multe lucruri rele pe care le-au facut, aciuindu-se intr-un Bruxelles cu valoni si flamanzi traind in pace si armonie.

Mai mult, as putea spune ca, de cand cu agitatia asta din ultimii ani, nu e de ajuns ca sunt papagali, dar se mai si umfla in pene, arogandu-si statutul de bastinasi, chiar daca imaginea si modul de a se comporta tradeaza origini din cu totul alte zone de influenta.

Personal, deja m-am obisnuit, nici macar nu-i mai bag in seama, desi numarul lor e coplesitor. Iau lucrurile asa cum sunt, incerc si eu sa-mi gasesc locul si evit cat mai mult sa interactionez, nu de alta, dar ii vezi ca se simt loviti in aripa daca nimeresti pe teritoriul lor.

Am avut ocazia sa discut cu niste oficiali si am inteles ca e un fenomen ingrijorator, aflat pe lista de preocupari a decidentilor de la Bruxelles, avand in vedere efectele nocive generate de un comportament deviant, cu tendinta de distrugere.

Avand ceva experienta, ma distrez cand vad ca, uneori, mai vine si cate un gugustiuc picat din cer, care nu intelege ce se intimpla si se face ca ploua incercand sa-si gaseasca locul. Imediat e inconjurat, incep certurile si amenintarile, pana cand intrusul e obligat sa plece.

Doar atunci cand apare cate o cotofana tantosa si cu coada saltata, vezi ca papagalii se regrupeaza si admira de la distanta topaitul sprinten al celei care e prea pretioasa pentru a le arunca macar si o privire.

Sunt convins ca aceia care citesc aceste randuri stiu ca este vorba de specia de papagal Calugar, scapata se pare din colivia vreunui oficial din America Latina si care a impanzit Bruxelles-ul incepand din 2007. De asemenea, ceea ce am numit gugustiuc este deja comunul porumbel Ramier, iar cotofana e aceeasi cu cea de Baragan.

Fiind vacanta, am zis ca e momentul sa mai si zambim si sa iesim din incrancenarea asta artificiala in care am fost aruncati, fie ca traim in Romania, fie aiurea.

Stiu, sunt momente grele, pe care nu le meritam; poporul roman e un popor frumos in esenta, dar stalcit de indivizi cu niste comportamente deviante, cu tendinta de distrugere, un fel de papagali care incearca sa domine teritoriul in care s-au instalat, accidental scapati din coliviile lui Maurer, Dej sau Ceausescu.

Poate ca daca ne detasam putin, realizam ca problema care apasa acum pe umerii romanilor poate fi transformata intr-o oportunitate: ce-ar fi daca pe 29 iulie demitem trecutul pentru hahaiala in care ne-a aruncat, apoi obligam prezentul sa-si dea demisia pentru furtul intelectual evident, iar cand va fi sa alegem viitorul, sa omitem sa intelegem ca acesta i se cuvine celui instalat acum la Cotroceni?

Evenimentele din acest an, asezate peste 20 de ani de cautari, cu multe realizari, dar si esecuri, au sapat adanc in constiinta romanului frumos, simplu, truditor si zambitor, iar oportunitatea de a hotari altfel de cum ne spun ei este mai palpabila ca niciodata.

E momentul ca papagalii sa mearga la colivie, iar neamul soimarestilor sa-si regaseasca libertatea... de a trai, a gandi, munci si mai ales, a zambi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#papagali Bruxelles, #cronica Bruxelles, #corespondent Bruxelles, #referendum Basescu , #Bruxelles