UPDATE Interdictia aproape totala a avortului intra in vigoare in Polonia. Sute de protestatari s-au adunat in fata Tribunalului din Varsovia

Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 23:49 3191 citiri
Oameni care protesteaza in fata tribunalului FOTO Twitter Joanna Plucinska

Guvernul polonez a anuntat miercuri, 27 ianuarie, ca decizia Tribunalului constitutional prin care avortul este practic interzis in Polonia intra in vigoare dupa publicarea hotararii, in aceeasi zi, in Monitorul Oficial. Sute de protestatari s-au adunat in fata Tribunalului constitutional din Varsovia.

Update 23.59:

Sute de protestatari s-au adunat miercuri seara in fata Tribunalului constitutional din Varsovia, ca urmare a faptului ca autoritatile urmeaza sa puna in aplicare o hotarare ce interzice avorturile.

Manifestantii scandau lozinci in favoarea avortului la cerere si impotriva partidului de guvernamant conservator Lege si Justitie (PiS). 'Gandesc, simt, decid', 'Libertatea de alegere fara teroare', se putea citi pe cateva din pancarte.

Proteste au avut loc si in alte orase, precum Katowice, Lodz, Wroclaw si Szczecin.

Greva femeilor la nivel national, organizatia neguvernamentala care conduce protestul, anuntase intentia de a organiza proteste in cateva zeci de orase din intreaga tara.

Stire initiala:

"Tribunalul constitutional a prezentat o justificare scrisa a hotararii privind protectia vietii. Conform prevederilor constitutionale, hotararea va fi publicata astazi (miercuri) in Monitorul Oficial", a anuntat Centrul de informare al guvernului, pe Twitter.

Tribunalul constitutional a interzis in octombrie intreruperea voluntara a sarcinii in caz de malformatie grava a fatului, statuand ca aceasta este "incompatibila" cu textul Constitutiei, ceea ce duce la interzicerea practic a tuturor intreruperilor de sarcina, exceptand in cazul celor rezultate dupa un viol sau un incest, sau atunci cand viata mamei este in pericol.

Proteste in Polonia impotriva masurii anti-avort

Dupa anuntarea hotararii Tribunalului, reformat de partidul ultra-catolic Lege si Justitie (PiS), la putere, si care s-a conformat cererilor acestuia pe 22 octombrie, manifestatii in masa au avut loc in toata Polonia impotriva acestei masuri.

Manifestatii au fost anuntate si miercuri seara in fata sediului Tribunalului Constitutional din Varsovia, precum si in mai multe orase ale Poloniei.

"Cerem tuturor sa iasa in strada. (...) Exprimati-va furia dupa cum credeti de cuviinta", a declarat miercuri Marta Lempart din partea "Grevei femeilor", principala miscare aflata la originea protestelor.

"Intreaga Polonie se mobilizeaza, nu doar Varsovia, noi suntem gata! Atunci cand vorbim despre infernul femeilor, putem acum sa vorbim de infernul guvernului. Va vom pregati noi un infern", a adaugat Klementyna Suchanow, tot din partea "Grevei femeilor".

In prezent, se fac mai putin de 2.000 de avorturi legale pe an in Polonia, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, organizatiile feministe estimeaza ca circa 200.000 de intreruperi voluntare de sarcina sunt facute anual de poloneze ilegal sau in strainatate.

Mai puteti citi:

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News