Institutiile democratice din Romania, compromise - Financial Times

Luni, 20 August 2012, ora 10:11
6414 citiri
Institutiile democratice din Romania, compromise - Financial Times
Foto: Arhiva

Tensiunile care domina scena politica romaneasca si incercarile de a limita atributiile Curtii Constitutionale din Romania pot provoca probleme la frontiera de sud-est a Uniunii Europene, comenteaza presa straina.

In Romania au loc tentative de limitare a prerogativelor CCR, guvernul Ungar incearca sa acapareze presa, instantele si activitatile culturale, iar in Serbia un nou guvern isi impune autoritatea asupra Bancii Centrale, pana acum independenta. Toate aceste evolutii politice reprezinta un serios motiv de ingrijorare, atrage atentia Financial Times.

"Luate impreuna, evolutiile sugereaza ca s-ar putea extinde o problema pentru evolutia democratica in partea de sud-est a UE", se arata la inceputul materialului de pe FT.

Jurnalistii subliniaza ca, daca o democratie ar fi definita doar de un stat in care guvernele pot fi schimbate fara violenta, nu ar exista motive de critica.

Alegerile din fostele tari comuniste, acum membre UE, dar si din statele care spera sa adere la Uniune sunt in general libere si corecte. Insa democratia inseamna mai mult decat o urna de vot - inseamna institutii independente care garanteaza ca guvernul raspunde in fata cetatenilor, subliniaza autorul materialului.

"In Romania si Ungaria, deja membre UE, si in Serbia, care aspira la aderare, aceste institutii sunt compromise. Fiecare situatie are propriile caracteristici, iar lupta post-sovietica pentru putere se duce cu arme diferite, iar cultura democratica nu este inca bine inradacinata", se mai arata in material.

FT aminteste ca Banca europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a identificat o deteriorare ingrijoratoare in atitudinile fata de democratie si economia de piata in aceste trei tari: Romania, Ungaria si Serbia. In acest context, oficialii de la Bruxelles ar trebui sa faca mai mult ca sa impiedice extinderea unor practici antidemocratice in aceste state.

In plus, membrele UE ar trebui sa isi foloseasca sactiunile pe care le au la dispozitie - suspendarea drepturilor de vot ale unei tari - mai degraba decat sa priveasca aceste pedepse drept "optiunea nucleara" cu care se poate doar ameninta, dar care nu se poate implementa.

In finalul articolului, FT accentueaza ca toate statele care adera la UE trebuie sa respecte criteriile de la Copenhaga si sa se angagajeze ca vor respecta guvernanta democratica si drepturile omului, vor adera la economia de piata si accepta obligatiile UE.

"Aceste cerinte nu sunt suspendate odata ce o tara a aderat la UE, iar Europa trebuie sa spuna asta foarte clar", conchide Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania CCR Financial Times, #Romania probleme granita UE, #sanctiuni UE vot Romania , #Romania UE