Inflația, mai înfricoșătoare pentru UE decât Putin. Care sunt șansele ca țările europene să impună un embargo asupra petrolului rusesc

Luni, 30 Mai 2022, ora 08:47
2379 citiri
Inflația, mai înfricoșătoare pentru UE decât Putin. Care sunt șansele ca țările europene să impună un embargo asupra petrolului rusesc
Statele UE nu pot ajunge la un acord privind interzicerea petrolului rusesc FOTO TASS VIA DW

Pentru mulți lideri ai Uniunii Europene, creșterea inflației, în special în ceea ce privește costul energiei și al alimentelor, se dovedește a fi un inamic mai înfricoșător decât președintele rus Vladimir Putin.

Dovada este că, în mai bine de 25 de zile, nu au reușit să ajungă la un acord privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia, care ar crește și mai mult prețurile de consum.

Diplomații de la Bruxelles au continuat negocieze duminică, 29 mai, pentru a ajunge la un compromis de ultimă oră înainte de un summit al Consiliului European (30-31 mai). Încă o dată, au eșuat. Un oficial al Comisiei Europene a declarat că este așteptat un acord la sfârșitul acestei săptămâni, dar alți oficiali și diplomați au spus că există o lipsă colectivă de urgentizare, care reflectă o ambivalență profundă în multe capitale cu privire la embargoul petrolului, potrivit Politico.

Întârzierea de aproape o lună de a adopta interzicerea petrolului au a oferit o ilustrare clară a modului în care liderii clasifică amenințările cu care se confruntă acum.

Diplomații de la Bruxelles au spus duminică seara că vor lucra toată noaptea și se vor reuni din nou luni dimineață în speranța de a ajunge la un acord, dar mai mulți au spus că complexitatea tehnică a acordării de scutiri și compensații va necesita probabil mai multe zile de muncă.

Armatele lui Putin pot distruge sau nu Ucraina, dar mânia crescândă a alegătorilor față de creșterea prețurilor de consum reprezintă un pericol mult mai imediat de a-i scoate pe politicienii europeni din funcție.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Și, deși păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei este o prioritate mult recunoscută, nu a fost un imperativ la fel de mare în ultimele zile precum menținerea „condițiilor echitabile de concurență” ale pieței unice a UE.

Unele țări foarte dependente de petrolul pe mare, precum și cele cu afaceri mari de transport petrolier, au rezistat inițial excepției pentru petrolul din conducte, care, ca și alte scutiri, se intenționează a fi de natură temporară.

Și chiar și duminică seara, unele țări din Europa de Vest s-au plâns că scutirea importului prin conductă ar fi în mod nedrept în beneficiul unor țări precum Germania și Polonia care nu sunt expuse riscului de penurie de combustibil - oferindu-le un avantaj economic nedrept.

Incapacitatea UE de a conveni asupra întreruperii unuia dintre cele mai vitale fluxuri de venituri folosite de Kremlin pentru a finanța războiul a survenit pe măsură ce forțele rusești avansează încet, dar sigur, în încercarea lor de a cuceri toată regiunea de est a Ucrainei, Donbas.

În condițiile în care armata ucraineană suferă pierderi grele și civili nevinovați mor în fiecare zi, oficialii ucraineni își exprimă indignarea, în special față de sugestiile unor capitale ale UE, inclusiv Paris și Roma, că Kievul ar trebui să fie dispus să facă concesii, eventual chiar să predea teritoriul, pentru a pune capăt războiului. Președintele francez Emmanuel Macron a menționat chiar necesitatea de a evita orice „umilire” a Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
#Europa, #razboi Ucraina, #Uniunea Europeana, #Uniunea Europeana sanctiuni Rusia, #inflatie, #inflatie UE , #stiri externe