Incep alegerile ce pot schimba fata Europei: Azi Olanda - Miza si pericole

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 07:37
13651 citiri
Incep alegerile ce pot schimba fata Europei: Azi Olanda - Miza si pericole
Foto: Ziare.com

Olandezii sunt chemati la vot, miercuri, pentru a-si exprima optiunile in cadrul alegerilor parlamentare, iar rezultatul ar putea reprezenta o mare schimbare pentru tara, daca nu chiar si pentru continent.

Olandezii nu sunt atat de implicati de regula in procesul lor electoral, insa lucrurile s-au schimbat in ultima perioada, din cauza cresterii tot mai accentuate a formatiunii de extrema dreapta a populistului Geert Wilders, a unui conflict bizar cu Guvernul Turciei si a situatiei tot mai nesigure din Uniunea Europeana.

Toate acestea au facut ca oamenii sa urmareasca votul din acest an cu respiratia taiata, scrie Washington Post.

Cine este Geert Wilders si ce vrea

Wilders conduce Partidul pentru Libertate (PVV), care se pozitioneaza antiimigranti si este al doilea in preferinte in sondaje, cu 21,5 la suta, dupa partidul actualului premier Mark Rutte, VVD, care are circa 25 la suta.

"Wilders este raspunsul olandez pentru Trump, nu? Ar putea fi mai corect sa spunem invers: Trump este raspunsul american pentru Wilders", noteaza sursa citata.

Politicianul olandez a devenit cunoscut la nivel international ca fiind un critic al imigrantilor si al islamului, incepand cu anul 2004, atunci chiar primind amenintari cu moartea si avand nevoie de protectie permanenta din partea Politiei si locuind in imobile guvernamentale foarte sigure.

Este practic singura figura notabila a partidului sau, format in anul 2006, care a devenit o voce destul de puternica la ultimele alegeri din Olanda.

Wilders a tinut capul de afis al ziarelor inainte de vot, iar acum face parte dintr-un grup international mai larg, de populisti de dreapta, care i-ar putea include si pe Trump, Ukip din Marea Britanie, Frontul National din Franta si Alternativa pentru Germania.

PVV s-ar putea descurca bine in alegerile de miercuri, poate chiar sa castige cele mai multe voturi, insa cei mai multi oameni nu cred ca Wilders ar putea fi urmatorul prim-ministru olandez si chiar ar putea sa nu faca parte din Guvern.

Insa, chiar daca Wilders nu vorbeste in numele majoritatii cetatenilor olandezi, sunt inca multi care sunt de acord cu viziunile sale privind imigratia. Si, desi apartenenta la UE nu a fost o tema majora a acestor alegeri, cu toate ca liderul PVV sustine o iesire a tarii sale din Uniune, sondajele arata ca in jur de jumatate dintre cetatenii tarii ar dori un referendum pe aceasta tema.

Una peste alta, daca Wilders isi va imbunatati situatia din sondaje, va fi un alt soc pentru elita europeana, aratand ca ingrijorarile privitoare la imigratie sunt mai profunde decat se crede.

Si, desi multe partide au refuzat sa lucreze cu el, acestea ar putea sa se razgandeasca, daca prezenta la urne va fi una mare.

Totusi, o noua relatie cu musulmanii, dupa alegeri?

Candidatii de extrema dreapta au discreditat deseori islamul, descriindu-i pe musulmani drept straini care nu sunt dispusi sa se integreze in cultura olandeza.

Insa sunt cativa politicieni de marca in Olanda care sunt musulmani. Printre ei, primarul din Rotterdam, al doilea oras ca marime, Ahmed Aboutaleb, unul dintre cei mai populari politicieni ai tarii, precum si presedintele Parlamentului olandez, scrie New York Times, intr-un amplu articol despre alegerile parlamentare din tara morilor de vant.

Sursa citata noteaza ca alegerile de miercuri vor fi inceputul unui an de rafuieli politice in Europa - scrutinul olandez are loc inaintea celor din Franta, Germania si posibil Italia. Va fi primul test al tolerantei Europei, pe masura ce partidele populiste au crescut prin atacuri la adresa Uniunii Europene, pe tema imigratiei, si au facut apeluri nationaliste pentru pastrarea culturilor locale.

Si New York Times il trece in revista pe Geert Wilders, "unul dintre cei mai stridenti politicieni antimusulmani din Europa", adaugand ca nu exista niciun dubiu ca o prejudecata religioasa este in crestere, ca raspuns atat la recentul aflux de imigranti musulmani, cat si la temerile tot mai mari privind terorismul pe continent.

Ambele subiecte sunt usor manipulate de politicieni, care promoveaza ideea ca acum sunt atat de multe persoane in Olanda, care nu sunt de rasa alba si nici crestine, incat traditiile olandeze vor fi pierdute sau uitate.

Sunt 150 de locuri in Parlamentul olandez, astfel ca majoritatea simpla se constituie din 76 de parlamentari. Rezultatele votului sunt asteptate pentru joi dimineata.

In ce priveste prezenta la urne, la ultimele astfel de alegeri au mers aproape trei sferturi dintre cetatenii cu drept de vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alegeri parlamentare Olanda, #Geert Wilders alegeri Olanda, #Wilders antiimigratie Olanda, #Wilders antimusulmani Olanda , #Olanda