In Germania au loc cele mai monotone alegeri parlamentare din toate timpurile?

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 16:30 2446 citiri
Foto: Hepta.ro

Germania alege, iar in final Angela Merkel ajunge pentru a patra oara cancelara. Si daca ar fi sa se intample asa, cursa nu s-a incheiat. Intrebari importante raman inca deschise, considera Dagmar Engel.

Cursa nu s-a terminat fie si din simplul motiv ca centrele de vot isi inchid portile abia la ora 18:00 (19:00, ora Romaniei - n.red.), duminica, 24 septembrie. Alegerile continua asadar si duminica. Tot ceea ce credem ca stim se bazeaza pe sondaje. Sa ne amintim: anul trecut, in Europa, ne-am dus la culcare cu rezultatele destul de sigure ale sondajelor si ne-am trezit cu Brexit, respectiv cu Donald Trump.

Atat de grav nu va fi de aceasta data. Prea mare este diferenta din sondaje dintre Uniunea Angelei Merkel si social-democrati, pentru a avea in final un alt cancelar. Pietele de capital au decis oricum deja, in aroganta lor, ca totul ramane ca si pana acum, adica stabil. Brokerii se bucura si restul nu mai conteaza, cel putin la nivel de business.

Trei partide la guvernare?

De nu s-ar insela agentul de bursa! Si de aceasta data nu va exista un partid cu majoritatea necesara pentru a guverna singur. Si, indiferent cat de puternica este Angela Merkel - in coalitii trebuie sa cedeze in multe privinte si sa mai si inghita in sec. In legislatura trecuta, SPD (partenerul de coalitie) i-a impus salariul minim. In urmatoarea ar putea fi renuntarea definitiva la exploatarea clasica a carbunelui, pe care o sustin ecologistii. Sau pachetul de legi care sa reglementeze imigratia, pe care conservatorii nu il vor. Poate va trebui chiar sa le accepte pe amandoua, daca va fi nevoie de o a treia forta pentru a guverna alaturi de Uniunea Crestin-Democrata. Scade previzibilitatea si creste conflictualitatea.

Foarte probabil ca voturile vor ajunge pentru a forma o noua coalitie cu SPD. Dar, de fapt, social-democratii nu vor sa mai participe la o guvernare condusa de CDU. Au invatat din experienta ca formula i-a costat voturi bune. Interesant de aflat cate voturi se vor pierde de aceasta data. Daca SPD obtine sub 25 la suta la urne, atunci va intra in opozitie.

Cu un rezultat in jur de 20 la suta, ne putem astepta cel mai probabil chiar duminica la retragerea lui Martin Schulz de la conducerea partidului. A intrat in cursa, in urma cu o jumatate de an, pe cand SPD-ul era sustinut de circa 30 la suta din alegatori. Daca prognozele se adeveresc si prabusirea are loc, atunci vom asista la o adevarata drama la scena deschisa.

Pentru coeziunea societatii

Totul se va desfasura insa in spiritul traditional al democratiei germane. O cu totul alta semnificatie au alegatorii care par a nu fi invatat din istorie: nu toti cei care aleg AfD sunt nationalisti de extrema dreapta sau rasisti. Dar fiecare cetatean care acorda votul sau acestui partid ar trebui sa stie acum cu cine are de-a face.

Populistii de dreapta nu pot castiga aceste alegeri si nimeni nu vrea sa ii atraga intr-o alianta de guvernare. La nivel international, puterea lor afecteaza imaginea Germaniei, dar nu are alte semnificatii pentru restul lumii.

Populistii de dreapta vor continua insa sa influenteze discursul politic din Germania. Adica, si ei vor decide, intr-o masura mai mare sau mai mica, in ce directie se indreapta Germania.

Procentul pe care il va obtine AfD in urma votului va oglindi dimensiunile divizarii societatii si va stabili in ce masura va trebui sa se implice viitorul guvern in asigurarea coeziunii societatii, intr-o Germanie deschisa si moderna, in Europa.

Succesul va depinde si de componenta parlamentului si a guvernului. Componenta pe care o decid germanii prin votul de duminica. Palpitant.

Dagmar Engel

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News