Cum fură românii telefoane mobile în Londra. Se folosesc de tehnici clasice cu care nu dau greș VIDEO

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 21:50
7817 citiri
Cum fură românii telefoane mobile în Londra. Se folosesc de tehnici clasice cu care nu dau greș VIDEO
Hoții pe motoare au terorizat londonezii vara trecută FOTO Captură video

Londonezii au fost terorizați luni la rând de hoții de telefoane mobile care au acționat, începând din primăvara acestui an, imediat după anularea restricțiilor de circulație din cauza COVID-19.

Hoții, printre care și un român, se foloseau de tehnici clasice de distragerea atenției victimei pentru a fura telefonul sau, din contră, comiteau furturi ”la secundă”. Aceștia din urmă au fost numiți de polițiștii londonezi hoți pe motoare, tocmai pentru că pur și simplu smulgeau din viteza motocicletei telefonul din mâna oamenilor.

Printre hoții de telefoane, prinși de autoritățile londoneze, se află și românul Mihai Vasile, în vârstă de 29 de ani. Acesta a fost catalogat de către poliția din Londra drept ”un hoț prolific”, atât pentru că a reușit să fure nu mai puțin de șapte telefoane scumpe într-un timp foarte scurt, dar și datorită tehnicii folosite.

Românul se prezenta la diferite instituții, intra într-un dialog cu personalul de la ghișeu sau de la recepție, iar cu un ziar acoperea telefonul mobil al angajatului respectiv. Când termina discuția, Mihai sustrăgea aparatul cu tot cu ziar și-și vedea de treabă.

Românul a acționat în Londra din martie și până în luna iunie 2021 când a fost prins de polițiști. A și fost condamnat pentru șapte infracțiuni de furt cu un prejudiciu în valoare de peste 5000 de lire sterline.

”Vasile Mihai, în vârstă de 29 de ani, fără adresă stabilă, a fost arestat la Ludgate Hill miercuri, 23 iunie 2021, de către ofițerii din echipa de criminalitate a poliției City of London, în urma unor furturi multiple folosind aceeași tactic”, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebok a poliției din Londra.

„Multe dintre victimele lui Mihai nu aveau nicio asigurare pentru dispozitivele lor, rezultând un prejudiciu substanțial, precum și pierderea tuturor datelor personale de pe telefoanele lor, cum ar fi detalii bancare sau fotografii de neînlocuit”, arată sursa citată.

Mihai Vasile a primit, odată cu pedeapsa de 12 luni de închisoare, și un ordin care îi restricționează deținerea de telefoane mobile, laptopuri și tablete pentru următorii cinci ani.

Poliția londoneză a fost chiar nevoită să facă o campanie de prevenire și avertizare cu privire la existența unor infractori care acționează în același mod, de pe bicicletă electrică, scuter sau motocicletă, smulg pur și simplu din mână telefonul pietonilor distrași fie de conversație, fie de mesajele pe care le citesc.

O serie de filmări surprinse de camerele de supraveghere în momentul furtului au fost postate pe pagina de Facebook a Poliției din Londra tocmai pentru ca oamenii să-și dea seama cum trebuie să se ferească pentru a nu cădea în plasa hoților pe motoare.

Poliția londoneze oferă inclusiv o serie de sfaturi pentru ca telefonul să poată fi recuperat în caz de furt. Nu vă lăsați telefonul, iPad-ul, tableta sau camera nesupravegheată, în afara vederii sau lăsate pe o masă - hoții pot lua un telefon în câteva secunde.

Asigurați-vă că păstrați o înregistrare a numărului IMEI al telefonului dumneavostră. Acesta este un număr unic din 15 cifre, care poate fi obținut introducând * # 06 #. Aveți nevoie de aceste informații dacă telefonul este pierdut sau furat.

Folosiți caracteristicile de securitate ale dispozitivului, aplicațiile sau mecanismele de blocare a codului PIN pentru a vă proteja datele și a preveni utilizarea telefonului dacă este furat.

Luați în considerare instalarea unei aplicații de urmărire pe smartphone. Sunt disponibile online.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...