Grupul MOL a demarat constructia unei fabrici de peste 1,2 miliarde de euro in Ungaria, cea mai mare investitie din istoria sa

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 17:46
7302 citiri
Grupul MOL a demarat constructia unei fabrici de peste 1,2 miliarde de euro in Ungaria, cea mai mare investitie din istoria sa
Foto: site MOL

Grupul MOL a anuntat luni ca a demarat constructia unei fabrici de polioli (materie prima pentru productia de materiale plastice - n.red.) de peste 1,2 miliarde de euro in Ungaria, iar complexul este preconizat sa fie pus in functiune in 2021 si va crea 200 de noi locuri de munca in perioada de operare.

"Cu un buget de 1,2 miliarde de euro, sustinut si de guvernul ungar prin scutiri de impozite si ajutoare pentru investitii, acest proiect este cea mai mare investitie MOL (cea mai mare companie din Ungaria dupa cifra de afaceri), din resurse proprii", a informat luni grupul.

Fabrica va avea tehnologie de ultima generatie si va fi construita de compania germana Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Fabrica va avea o capacitate de productie de 200.000 de tone de polioli pe an.

Zsolt Hernadi, presedinte si director executiv al MOL Grup, Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies in cadrul Thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, membru al Parlamentului ungar si Mihaly Varga, ministrul ungar al Finantelor, au luat parte la ceremonia de marcare a demararii constructiei.

"MOL Petrochemicals din Tiszaujvaros va fi singura companie din Ungaria si din Europa Centrala si de Est cu un lant valoric integrat, de la extractia titeiului pana la productia de polieter polioli (materii prime utilizate pe scara larga in productia de materiale plastice). Acest proiect va oferi oportunitati de angajare pe termen lung pentru 200 de persoane", informeaza grupul ungar.

Fabrica, a carei productie este preconizat sa inceapa in 2021, este cel mai mare proiect de investitii din surse proprii din istoria MOL, cu un buget total de 1,2 miliarde de euro, inclusiv ajutorul de investitii al guvernului ungar in valoare de 131 de milioane euro (o combinatie de scutiri de impozite si ajutoare pentru investitii si subventii pentru investitii in numerar). Potrivit estimarilor MOL, uzina va contribui cu aproximativ 150 de milioane de euro pe an la rezultatele financiare ale Grupului MOL (EBITDA).

Poliolii reprezinta o materie prima importanta si foarte cautata pentru productia de materiale plastice, cu larga intrebuintare in numeroase industrii precum cea auto, constructii si industria textila. Complexul Tiszaujvaros va produce poliol folosind tehnologii eficiente si ecologice, cum ar fi procesul HPPO (tehnologia de transformare a peroxidului de hidrogen in oxid de propilena) dezvoltat de thyssenkrupp si Evonik.

"Acest proiect de investitii va face ca Grupul MOL sa fie unul dintre cei mai importanti actori din industria chimica a regiunii, MOL fiind singura companie din Europa Centrala si de Est care controleaza intregul lant valoric de la extractia titeiului pana la productia de poliol", a spus Zsolt Hernadi.

El adauga ca, odata pusa in functiune in 2021, fabrica va imbunatati si mai mult pozitia Tiszaujvaros in industria chimica, deoarece expertiza si noua infrastructura de productie de aici pot atrage investitori suplimentari in zona.

Unul dintre fundamentele Strategiei MOL 2030 - Enter Tomorrow vizeaza extinderea lantului valoric petrochimic al companiei si productia de bunuri cu valoare adaugata. Fabrica de polioli si fabrica de cauciuc sintetic deschisa anterior sunt puncte de reper ale acestei strategii.

Uzina de cauciuc sintetic a MOL Group si a companiei nipone JSR produce 60.000 de tone de cauciuc butadien-stirenic prin polimerizare (S-SBR), un produs chimic foarte cautat la nivel mondial. Principala componenta a cauciucului sintetic este butadiena, produsa de MOL la o fabrica din proximitate, in functiune din 2015.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#MOL fabrica polioli Ungaria, #investitie miliarde MOL Ungaria , #Ungaria