Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Europa > Grecia
A   A   A

Grecia solicita din nou Londrei restituirea frizelor din marmura ale Partenonului, acuzand "un jaf"

Grecia solicita din nou Londrei restituirea frizelor din marmura ale Partenonului, acuzand "un jaf"
Foto: captura video Facebook / Journeyman Pictures
Grecia a solicitat sambata Marii Britanii restituirea frizelor din marmura ale Partenonului, expuse la Muzeul Britanic din Londra, profitand de o revigorare a interesului international pe fondul redeschiderii sitului antic, inchis publicului in timpul pandemiei provocata de noul coronavirus, relateaza agentia AFP.

Aceste frize antice - ce contin reprezentari ale luptelor mitice dintre greci si centauri - au fost detasate din Partenon si expediate in Regatul Unit la inceputul secolului al XIX-lea de un diplomat englez, lordul Elgin, intr-o perioada in care Grecia facea parte din Imperiul Otoman. In prezent, aceste obiecte de marmura se numara printre piesele centrale expuse in Muzeul Britanic.
Londra a refuzat intotdeauna sa returneze aceste sculpturi, cunoscute si sub numele de Marmurele lui Elgin, argumentand ca acestea au fost importate cu permisiunea conducatorilor otomani de la acea vreme din Atena. Autoritatile elene afirma insa ca autorizarea a fost acordata de ocupantul otoman si nu de catre Grecia, prin urmare nefiind valabila.

"Redeschiderea siturilor arheologice (...) este o ocazie pentru comitetele internationale care sustin restituirea marmurelor din Partenon sa isi reafirme solicitarea neincetata, a lor si a guvernului elen, pentru returnarea definitiva a obiectelor de marmura in patria lor", a scris sambata ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, intr-un comunicat.
Obiectele de marmura au fost obiectului "unui jaf", iar Grecia nu va recunoaste niciodata proprietatea Muzeului Britanic asupra acestor frize, a afirmat Medoni.

Dupa doua luni in care accesul publicului a fost interzis din cauza pandemiei provocata de noul coronavirus, Grecia a redeschis la data de 18 mai, in conditii sanitare stricte, Acropola din Atena, unul dintre cele mai vizitate situri antice din lume, unde se afla celebrul Partenon.

Asociatia Internationala pentru Reunificarea Sculpturilor din Partenon a adresat la 21 mai, de Ziua mondiala a culturii, o scrisoare Ministerului Culturii din Grecia prin care a propus o reluare a presiunii coordonate asupra Muzeului Britanic.

Grecia a militat timp de cateva decenii pentru restituirea obiectelor din marmura si a avut in vedere, la un moment dat, intentarea unui proces Londrei.
Insa, in ultimii ani, Atena a preferat calea diplomatica, propunand medierea prin UNESCO, institutia ONU responsabila de cultura si educatie, oferta respinsa de Muzeul Britanic.

Ales in iulie 2019, premierul Kyriakos Mitsotakis, a solicitat oficial ca aceste frize sa fie imprumutate Atenei pentru aniversarea din 2021 a 200 de ani de la independenta Greciei.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 23 Mai 2020, ora 17:25

 Articol citit de 2642 ori

Citeste si: