Grecia: Punem pariu ca Papandreou castiga referendumul?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 11:09
4253 citiri
Grecia: Punem pariu ca Papandreou castiga referendumul?

La o prima vedere, anuntul premierului grec, Giorgios Papandreou, potrivit caruia poporul elen trebuie sa aiba sansa sa-si exprime parerea pe marginea planului de salvare propus de Europa, poate parea o sinucidere politica, un risc cu sanse zero de succes, asumat pe spatele grecilor si al intregii Europe.

Cu siguranta asta au crezut pietele bursiere, care au luat-o la vale pe timpul noptii de marti si continua si miercuri dimineata sa scada, scrie Guardian.

Fara indoiala, urmatoarele luni, pana la organizarea referendumului, vor fi un test al nervilor, in conditiile in care investitorii evalueaza viitorul in cazul in care grecii spun 'nu'. Si sansele sunt mari - 60% dintre greci se declara impotriva planului european de salvare, care implica mai multe masuri de austeritate.

Ceea ce alarmeaza pietele este ca riscul asumat de Papandreou se va intoarce impotriva sa, UE si FMI vor refuza sa ii mai dea bani, Grecia ramane fara fonduri, bacile grecesti intra in faliment, la fel ca si tara, care este nevoita sa iasa din eurzona, si are loc un efect de domino care cuprinde si alte tari, precum Spania si Italia.

Ce sanse are insa un astfel de scenariu? Se va adeveri? Poate ca nu, spune sursa citata.

Sondajele de opinie din Grecia arata ca 60% din populatie este impotriva cordului de urgenta, insa 70% sunt impotriva iesirii din eurozona. Daca referendumul este pus in contextul "vreti sa ramanem in eurozona sau nu", asa cum ar trebui sa procedeze Papandreou, exista sanse mari ca grecii sa inghita o noua doza de austeritate, doar-doar nu vor iesi din uniunea monetara.

Votantii tind sa fie conservatori: tind sa prefere status-quo-ul, in acest caz ramanerea in eurozona, in locul necunoscutului reprezentat de iesirea din uniunea monetara si falimentul necontrolat.

Al doilea lucru in favoarea lui Papandreou este urmatorul: daca Europa este o problema pentru Grecia, atunci Grecia este o problema si mai mare pentru Europa. In acest context se potriveste perfect expresia "cand datorezi bancii 1000 de euro este problema ta, insa cand ii datorezi 100 de miliarde este problema bancii".

In aceste conditii, ramane de vazut daca partenerii europeni ai Greciei si FMI sunt dispusi sa intinda la maximum nervii grecilor, in asa fel incat un vot 'nu' sa fie garantat la referendum, sau daca, privind contextul mai larg, sunt pregatiti sa mai lase de la ei, pentru a preveni colapsul financiar si tot ceea ce implica asta.

Chiar daca grecii voteaza 'nu', vor primi suficienti bani pentru a evita falimentul, intrucat miza este enorma pentru Europa. Europa nu are un Plan B in cazul unui familent grecesc - nici Planul A nu este pus bine la punct. In aceste conditii, are nevoie de timp ca sa gaseasca o solutie multumitoare si probabil este dispusa sa castige timp usurandu-le viata grecilor.

Din toate aceste motive, probabil ca Papandreou este intr-o pozitie mai puternica decat credem.

Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
Țara europeană în care salariul minim net va crește la peste 700 de euro din aprilie
Țara europeană în care salariul minim net va crește la peste 700 de euro din aprilie
Guvernul elen a decis ca de la 1 aprilie salariul minim să fie majorat la aproximativ 830 de euro brut (sau 705 euro net), informează publicaţia Ekathimerini. Ministrul Muncii, Domna...
#Grecia, #criza economica Grecia, #referendum plan salvare Grecia, #Giorgios Papandreou referendum , #Grecia