Germania, la 75 de ani dupa razboi: Azi trebuie sa ne eliberam singuri

Vineri, 08 Mai 2020, ora 19:02
3880 citiri
Germania, la 75 de ani dupa razboi: Azi trebuie sa ne eliberam singuri
Foto: Hepta.ro / 8 mai 2020

In urma cu 75 de ani se sfarsea dominatia violenta a national-socialismului. Presedintele Germaniei avertizeaza: cine cere sa se traga linie sub trecutul nazist, nu recunoaste esenta democratiei germane.

"Ziua de 8 mai a insemnat sfarsitul violentelor national-socialiste, al noptilor de bombardamente si al marsurilor mortii, al unor crime fara precedent comise de germani si al Holocaustului ca prabusire a civilizatiei", a spus presedintele federal Frank-Walter Steinmeier la ceremonia centrala de comemorare de la Berlin.

Steinmeier a amintit de formula rostita in 1985 de presedintele federal de atunci, Richard von Weizsacker, pentru a descrie ziua de 8 mai 1945: "Tag der Befreiung" - ziua eliberarii.

"Atunci am fost eliberati, azi trebuie sa ne eliberam singuri", a atras atentia seful statului german: "de tentativele de creare a unui nou nationalism, de fascinatia fata de personalitati autoritare, de neincredere, izolare si dusmanie intre natiuni." Ura si instigarea la ura, xenofobia si desconsiderarea democratiei nu ar fi "nimic altceva decat vechile spirite rele imbracate in haine noi".

"Sa iubim cu inimile frante"

La implinirea a 75 de ani de la sfarsitul celei de-a doua conflagratii mondiale, Steinmeier le-a cerut germanilor sa dea dovada de un patriotism autocritic si ancorat in constiinta istoriei.

"Putem iubi tara aceasta doar cu inima franta", a spus Steinmeier in discursul sau de la Neue Wache. "Istoria germana este o istorie rupta - marcata de responsabilitatea pentru milioane de crime comise si milioane de suferinte provocate", a mai spus Steinmeier. "Lucruri care ne rup inima."

Cine nu admite recunoasterea vinovatiei, cine vrea sa se traga linie sub trecutul nazist, acela nu ar nesocoti doar "catastrofa razboiului si a dictaturii naziste", a mai avertizat presedintele german.

"Acela ar desconsidera tot binele facut in ultimele decenii in Germania, ar respinge esenta democratiei noastre." Nu recunoasterea vinovatiei ar fi o rusine - "nerecunoasterea ei este rusinea".

"Sa tinem Europa unita"

In prezenta cancelarei Angela Merkel si a presedintilor Bundestag, Bundesrat si Curtii Constitutionale, Wolfgang Schauble, Dietmar Woidke si Andreas Vobkuhle, Steinmeier a adaugat ca, dupa 1945, germanii ar fi jurat: "Niciodata din nou." Este o afirmatie care nicaieri nu este mai aplicabila decat in Europa - inclusiv in timpul pandemiei actuale si dupa aceasta.

"Trebuie sa tinem Europa unita." Germania a devenit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial un sustinator al ordinii mondiale, dupa ce anterior fusese un factor de pericol la adresa acesteia. "Nu avem voie sa permitem ca aceasta ordine a pacii sa se distruga sub ochii nostri."

"Atunci, germanii erau cu adevarat singuri"

Ceremonia de comemorare de la Berlin a fost redusa masiv din cauza epidemiei de coronavirus. Planul initial era ca la ceremonie sa fie prezenti mii de tineri din toata Europa, dar totul s-a redus la o depunere de coroane la Neue Wache in Berlin, monumentul central de comemorare in Germania dedicat victimelor razboiului si violentei.

Pandemia ar obliga Germania sa "comemoreze singura, separata de cei care ne sunt importanti si carora le suntem recunoscatori", a aratat Steinmeier. "Poate ca aceasta singuratate ne va trimite cu gandul la acel 8 mai 1945: atunci, germanii erau cu adevarat singuri."

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Germania sfarsit razboi, #Steinmeier presedinte Germania , #Germania