Noi tensiuni între Chișinău și Gazprom. Compania rusă amenință că în 48 de ore îi sistează livrările de gaze dacă nu achită plăţile scadente

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 20:14 1885 citiri
Noi tensiuni între Gazprom și Chișinău FOTO Hepta

Compania rusă Gazprom a anunţat luni că va sista în 48 de ore furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova dacă guvernul de la Chişinău nu achită sumele pe care s-a angajat să le plătească până pe 22 noiembrie în contul unor livrări de gaze deja efectuate, relatează Reuters şi mass-media de peste Prut.

Compania rusă este "extrem de dezamăgită" de neîndeplinirea de către Republica Moldova a obligaţiilor contractuale, a transmis Gazprom, potrivit portalului deschide.md.

Reprezentantul companiei ruse, Serghei Kuprianov, a declarat la postul de televiziune "Rossia 24" că Gazprom a acceptat anterior condiţiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar că în document se regăsea o prevedere "esenţială şi importantă", aceea că Republica "Moldova achită în timp plăţile curente pentru gazul livrat", precizează sursa citată.

"Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută. În acest sens, Gazprom a notificat partea moldovenească că în decurs de 48 de ore va fi sistată livrarea gazelor naturale", a avertizat reprezentantul companiei ruse.

Acord pe 5 ani cu Republica Moldova

Un contract pe cinci ani a fost semnat vineri, 29 octombrie, la Sankt Petersburg, între Republica Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

„În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”, potrivit Ministerului.

"Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor rusești către consumatorii din Republica Moldova de la 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani, in condiții reciproc avantajoase, se arată într-un comunicat de presă al gigantului rus Gazprom, citat de ziarulnational.md.

În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață, scrie deschide.md.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News