Game over pentru Super Mario

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 10:47
5016 citiri
Game over pentru Super Mario
Foto: Twitter/@ecb

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, conduce joi ultima sa sedinta a Consiliului BCE. Un bilant al bancherului care a salvat singur moneda euro, dar care ramane o figura tragica.

Nici nu trecusera noua luni de la preluarea sefiei BCE, cand Mario Draghi a rostit, la 26 iulie 2012, cuvintele care i-au asigurat un loc in cartile de istorie. In acel moment, criza datoriilor din zona euro era in punctul ei culminant. Grecia era practic in faliment si tari mari precum Italia, Spania si Franta aveau probleme cu accesul la imprumuturi din pietele financiare. Speculantii pariau pe prabusirea uniunii monetare.

Cu o singura propozitie, Draghi le-a luat acestora apa de la moara. BCE este pregatita, in cadrul mandatului ei, "sa faca tot ce este necesar pentru a apara moneda euro", a spus Draghi la o conferinta la Londra. "Si credeti-ma, va fi de ajuns", a adaugat el dupa o scurta pauza. Mesajul pentru pietele financiare a fost unul cat se poate de clar: nu puteti castiga in fata BCE.

Salvatorul euro

A fost un pas riscant, dar care a avut efectul scontat: speculatiile s-au redus, la fel ca si costurile imprumuturilor din piata, politicul a primit spatiu de manevra suplimentar pentru a iesi din criza.

"Discursul lui Draghi de la Londra a salvat moneda euro", spune Thomas Mayer, fost economist-sef la Deutsche Bank, azi lider al thinktank-ului Institutul de Cercetare Flossbach von Storch.

Iar Draghi a aratat clar ce a vrut sa spuna prin "whatever it takes": el a inundat pietele cu bani ieftini emisi de BCE. A redus la zero dobanda de politica monetara, ridicata de predecesorul sau Trichet. A introdus chiar dobanzi negative pentru banci, pentru a stimula acordarea de credite. Si a cumparat, luna de luna, obligatiuni de stat si private in valoare de pana la 80 de miliarde de euro.

Volumul total al acestor achizitii pana acum: 2,6 mii de miliarde de euro.

A fost atat de decis in actiunile sale, incat a fost poreclit "Super Mario", dupa personajul din cunoscutul joc video cu acelasi nume.

Dusmanul celor cu economii

Mai ales in Germania, tara celor cu economii in banci, Draghi a fost aspru criticat, deoarece depozitele nu au mai fost deloc rentabile, din cauza dobanzilor extrem de mici. "Astfel creste probabilitatea ca oamenii sa cada in saracie la batranete", a declarat economistul Mayer pentru DW. "Simultan, dobanzile zero si negative duc la o redistribuire a bogatiei."

Asta pentru ca, in cautarea de randamente mai bune, foarte multi bani sunt plasati in actiuni si imobiliare. Cursurile actiunilor la burse cresc mereu, la fel ca preturile la locuinte si chirii. "Profitorii sunt in mod clar proprietarii de imobile si cei care detin actiuni - in Germania, acestia reprezinta o minoritate absoluta", explica Mayer.

Contele Draghila ne lasa conturile goale, scria Bild. Nu doar tabloidele germane l-au criticat pe Draghi pentru politica sa monetara. Profesori de economie germani l-au acuzat pe Draghi ca si-ar fi depasit atributiile conferite de mandatul sau la BCE, prin finantari de stat nepermise, dar nu s-au putut impune in fata lui la tribunal.

La fel vede lucrurile oponentul lui Draghi din Consiliul BCE, seful Bundesbank Jens Weidmann. Doar in urma cu cateva saptamani, Weidmann a declarat ca bancile centrale ar trebui "sa-si vada strict de indeplinirea mandatului care le revine".

Tragicul lui Draghi

Dar Draghi nu a avut alta optiune, a fost nevoit sa se decida in plina criza ce curs va urma - nu avea cum sa faca o politica monetara pe placul tuturor. Prioritatea sa a fost sa le ofere statelor slabite din sudul UE timp si spatiu de manevra prin dobanzi zero si cumpararea obligatiunilor emise de acestea. Timp pe care, asa cum a insistat el, guvernele acestor state ar trebui sa-l foloseasca pentru aplicarea unor reforme fundamentale.

Concret: reducerea cheltuielilor, stimularea cresterii economice, eficientizarea economiei si reducerea creditelor neperformante in sectorul bancar.

Face parte din tragicul din jurul lui Draghi faptul ca apelurile sale au fost prea des ignorate de politicieni, mai ales in Italia sa natala. Nu a reusit nici in atingerea obiectivului sau principal: in ciuda invaziei de bani din piata, inflatia in zona euro este mult sub pragul autoimpus de 2%.

Acum, cand conjunctura economica incepe sa sufere din nou si in Europa, BCE este prinsa cumva nepregatita: nu mai are instrumente sa ajute economia in urmatoarea perioada de recul. Dobanzile sunt tot pe zero, doar controversata cumparare de obligatiuni de stat mai poate fi putin prelungita.

Ramasi fara munitie

Meritul lui Draghi este prin urmare salvarea uniunii monetare in vremuri de criza profunda. Esecul sau este faptul ca o lasa pe urmasa lui, Christine Lagarde, cu un arsenal aproape gol in lupta cu viitoarea criza.

Iar criza urmatoare va veni cu siguranta, crede economistul Thomas Mayer. "As sfatui-o pe Christine Lagarde sa se pregateasca deja pentru criza urmatoare si sa elaboreze alternative la actuala politica monetara."

Mai devreme sau mai tarziu, noua sefa a BCE se va confrunta si ea cu problema de baza, cu care a avut de-a face si Draghi si pe care nu a reusit sa o rezolve, dar nu din vina sa: pentru ca uniunea monetara sa functioneze mai eficient, statele membre trebuie sa renunte la anumite atributii, adica sa cedeze din suveranitatea lor.

Ori se aplica peste tot o politica fiscal-economica similara, ori statele membre decid sa isi asume responsabilitatea unul pentru celalalt. Ambele variante sunt la fel de improbabile.

Andreas Becker

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Mario Draghi BCE , #uniunea monetara