Fugitul Puigdemont nu se va prezenta in fata Justitiei din Spania, pentru ca se teme ca va fi arestat

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:17
4393 citiri
Fugitul Puigdemont nu se va prezenta in fata Justitiei din Spania, pentru ca se teme ca va fi arestat
Foto: Facebook/Carles Puigdemont i Casamajo

Liderul secesionist catalan Carles Puigdemont, destituit de Madrid si aflat in prezent la Bruxelles, nu se va prezenta joi in fata justitiei spaniole, intrucat exista un "risc ridicat sa fie arestat", a anuntat avocatul sau, Paul Bekaert.

"Dupa cum mi-a spus, nu se va prezenta, pentru ca vrem sa asteptam reactiile guvernului spaniol, ca sa vedem ce se va intampla", a declarat avocatul belgian pe postul public olandez NOS.

Potrivit lui Bekaert, "exista un risc ridicat ca Puigdemont sa fie arestat" daca se intoarce in Spania, transmite AFP.

Fostul premier al executivului catalan destituit a fost convocat impreuna cu 13 dintre fostii sai consilieri in fata tribunalului (Audienta Nationala) pe 2 si 3 noiembrie pentru a fi audiati in vederea unei posibile inculpari pentru declaratia de independenta votata vineri de Parlamentul Cataloniei, dupa cum a anuntat, marti seara, aceasta instanta.

Paul Bekaert a mai spus ca "nu este necesar" ca Spania sa ceara autoritatilor belgiene extradarea clientului sau. "M-am mai ocupat de numeroase cazuri in care erau implicati basci spanioli si a avut loc pur si simplu un interogatoriu aici (in Belgia), realizat de politia locala", a explicat avocatul.

Acesta a adaugat ca este "prematur" sa se spuna daca Puigdemont va putea beneficia de un proces echitabil in Spania, dar ca va folosi "cu siguranta acest argument in cazul unei eventuale cereri de extradare".

Fostul premier catalan a declarat marti, intr-o conferinta de presa desfasurata in capitala Belgiei, ca in conditiile actiunilor in forta ale Guvernului de la Madrid a decis sa "incetineasca" procesul independentei Cataloniei si se va intoarce acolo numai daca va primi "garantii" din partea executivului spaniol privind un "proces corect", intrucat el considera ca justitia spaniola este "politizata", negand totodata ca ar intentiona sa ceara azil politic in Belgia, tara unde deocamdata va ramane pentru a fi "in siguranta".

Avocatul sau belgian a confirmat ca Puigdemont nu are "intentia sa se intoarca in Spania in saptamanile care vin".

Citeste si Premierul Belgiei da asigurari ca presedintele catalan va fi tratat ca orice alt cetatean european: Nu l-am invitat noi

Autoritatile spaniole i-au pus oficial sub acuzare, luni, pe liderii separatisti catalani, pentru rebeliune, razvratire si folosire abuziva a banilor publici.

Parchetul General spaniol anuntase inca de saptamana trecuta, de cand Parlamentul catalan a votat proclamarea independentei, ca va deschide dosar pentru rebeliune. Pentru astfel de fapte, daca vor fi gasiti vinovati, cei acuzati risca pana la 30 de ani de inchisoare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Puigdemont acuzatii fugit Belgia , #Spania