FT: UE nu are instrumente eficiente pentru a readuce guvernele la respectarea regulilor

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 19:33
2459 citiri
FT: UE nu are instrumente eficiente pentru a readuce guvernele la respectarea regulilor
Foto: Facebook / Comisia Europeana

Uniunea Europeana se confrunta cu tendinte autoritariste in Europa Centrala si de Est, in tari precum Polonia, Ungaria si Romania, iar liderii europeni sunt divizati in privinta solutiilor, comenteaza cotidianul Financial Times in contextul scrutinului europarlamentar.

Frans Timmermans este blocat. In timp ce pleca de la o dezbatere cu un fost presedinte polonez si un prim-ministru, usa din spate, controlata electronic, a vehiculului, nu s-a inchis corespunzator, astfel ca se redeschidea in mod repetat, expunandu-l in fata numerosilor fotoreporteri. Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, asteapta, fara a putea pleca din fata unuia dintre cele mai bune hoteluri din Varsovia. In timp ce era fotografiat, reporterul FT, care era in aceeasi masina, observa ca Frans Timmermans pare sa fie captivat de Varsovia. "Intotdeauna", confirma el.

Politicianul olandez, in varsta de 58 de ani, este obisnuit sa fie in centrul atentiei la Varsovia. In calitatea de comisar UE responsabil de statul de drept si de drepturile fundamentale, a avut o serie de dispute cu Guvernul Poloniei si cu alte administratii nationaliste din Europa Centrala si de Est, pe fondul indiciilor referitoare la amplificarea autoritarismului. "Pentru cei preocupati de efectele asupra democratiei, luptele lui Timmermans reflecta o problema mai ampla: Uniunea Europeana nu are instrumente eficiente pentru a readuce aceste guverne la respectarea regulilor", comenteaza editorialistii Michael Peel si Ben Hall intr-un articol publicat in Financial Times sub titlul "Poate Uniunea Europeana sa isi rezolve problema autocratiei? O Uniune construita pentru a proteja democratia se confrunta cu riscul autoritarsimului. Liderii UE sunt divizati in privinta celei mai bune reactii".

Frans Timmermans, care face parte din Partidul Socialistilor Europeni (PSE), este unul dintre politicienii care, dupa configurarea reactiei UE la "problema autocratiei", candideaza acum pentru o pozitie de conducere. Celalalt candidat este Manfred Weber, liderul Grupului politic al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Erodarea standardelor democratice, o etapa noua, mai periculoasa

"Cei doi politicieni sunt primii candidati ai fortelor politice de centru-stanga si de centru-dreapta in scrutinul europarlamentar care se desfasoara saptamana aceasta. Oricare castiga spera sa devina presedinte al Comisiei Europene, Executivul UE, dupa retragerea lui Jean-Claude Juncker spre sfarsitul anului. Timmermans si Weber au avut in mod repetat dispute asupra modalitatilor de contracarare a tendintelor autoritariste din state UE precum Polonia, Ungaria si Romania.

De-a lungul unui deceniu de crize in Europa - generate, printre altele, de datoriile suverane, de situatia din Grecia, de imigratie si Brexit - lupta pentru respectarea normelor democratice pare a fi probabil cea mai grava de la nivelul Uniunii Europene. Au fost amplificate vechile clivaje si au aparut unele noi: intre Est si Vest, intre vechi state membre UE care deplang erodarea drepturilor fundamentale si noile state, care denunta standardele duble. Cei care avertizeaza asupra riscurilor ascensiunii autoritarismului in cadrul UE afirma ca acest fenomen ataca esenta unei uniuni construite pentru protejarea democratiilor si a drepturilor omului dupa ororile nazismului si situatia devastatoare din al II-lea Razboi Mondial", observa editorialistii FT.

Uniunea Europeana a mai avut probleme cu un guvern care voia sa incalce normele statului de drept si sa utilizeze sistemul democratic in favoarea liderului sau. In Italia, Silvio Berlusconi, un magnat din domeniul media devenit politician, a avut astfel de tendinte in anii 1990, cu mult inainte ca tari foste comuniste sa adere la UE. De asemenea, vechi state membre UE au incalcat reglementarile privind deficitul. Dar erodarea standardelor democratice constituie o etapa noua, mai periculoasa.

"Este ceva absolut nou. Silvio Berlusconi a incercat sa ascunda neregulile. Procedurile de sanctionare erau jenante. Dar nu a vrut niciodata vreun stat membru confruntari pe tema reglementarilor. Principalul risc este afectarea comunitatii de norme juridice, care este centrul Uniunii Europene", afirma Heather Grabbe, directorul Institutului pentru Politici Europene al Fundatiei pentru o Societate Deschisa si fost oficial in cadrul Comisiei Europene.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Uniunea Europeana mecanisme stat drept, #regimuri autoritariste Romania Polonia , #Uniunea Europeana