Franta si Germania fac apel la o redeschidere rapida a frontierelor in Uniunea Europeana

Marti, 26 Mai 2020, ora 13:24
4573 citiri
Franta si Germania fac apel la o redeschidere rapida a frontierelor in Uniunea Europeana
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Adunarii Nationale franceze Richard Ferrand si omologul sau german, Wolfgang Schauble, urmeaza sa indemne marti la o redeschidere cat mai rapid posibil a frontierelor intre statele membre ale Uniunii Europene (UE), dupa mai multe saptamani de inchidere a frontierelor, din cauza pandemiei covid-19.

"Franta si Germania trebuie sa actioneze in favoarea restabilirii imediat a liberei circulatii in spatiul Schengen, atunci cand conditiile vor fi indeplinite", subliniaza Richard Ferrand si Wolfgang Schauble intr-o declaratie comuna obtinuta de AFP.

"Inchiderea frontierei franco-germane are deja consecinte grele, dincolo de regiunea frontaliera si afecteaza perceptia relatiilor franco-germane", insista Richard Ferrand, din cadrul Partidului La Republique en Marche (LREM, centru) al presedintelui Emmanuel Macron, si Wolfgang Schauble, un nume greu in Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel.

Cei doi presedinti ai Camerelor inferioare ale Parlamentelor Frantei si Germaniei pledeaza in favoarea "unei actiuni rapide".

Acest text este publicat cu doua zile inainte de reuniunea Adunarii Parlamentare franco-germane, un nou forum al celor doua Camere, infiintat in vederea unei consolidari a relatiilor intre cele doua tari si dedicat lectiilor de invatat in UE in urma pandemiei covid-19.

O redeschidere a frontierelor este programata, in prezent, in interiorul frontierelor UE, incepand de la mijlocul lui iunie, insa anunturile statelor membre in acest sens se fac in mod dezordonat, in pofida indemnurilor Comisiei Europene (CE) la o coordonare.

Presedintii celor doua Camere "saluta" si isi exprima "sustinerea", in declaratia lor, fata de recenta propunere a lui Macron si Merkel in vederea unui plan de relansare economica a UE in valoare de 500 de miliarde de euro, in urma pandemiei covid-19, finantat printr-o datorie contractata de UE.

Acest proiect a starnit contoverse.

"Franta si Germania isi asuma responsabilitatea comuna pentru UE" prin aceasta propunere care are scopul ca "Europa sa iasa mai consolidata din criza coronavirusului", afirma ei.

Presedintii Adunarii Nationale franceze si Bundestagului german merg insa si mai departe si indeamna "acum la lansarea unui deceniu de investitii" publice in UE, in domeniile sanatatii, luptei impotriva modificarilor climatice si securitatii.

"Initiativa guvernelor noastre ar trebui sa fie crearea unui fel de nou Plan Schuman", indeamna ei, referindu-se la textul fondator al constructiei europene, publicat in mai 1950, in urma cu 70 de ani.

Vezi si Comisia Europeana cere ca frontierele externe ale UE sa ramana inchise pana pe 15 iunie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#redeschidere frontiere UE, #coronavirus granite UE , #Uniunea Europeana