Frans Timmermans, el insusi victima a unui preot pedofil, indeamna Biserica Catolica sa nu lase nepedepsite astfel de fapte

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 18:37
3513 citiri
Frans Timmermans, el insusi victima a unui preot pedofil, indeamna Biserica Catolica sa nu lase nepedepsite astfel de fapte
Foto: Facebook / Frans Timmermans

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a evocat miercuri, la Varsovia, experienta sa de victima a unui preot pedofil si a indemnat Biserica Catolica "sa nu lase nepedepsite" acest gen de infractiuni, informeaza AFP.

"In primul rand, dupa cum am spus-o public in Olanda, o spun si altor victime: nu va fie rusine. Nu este greseala voastra. Nu ati facut nimic rau", a declarat Timmermans. "Bisericii mele Catolice ii spun: asigurati-va (ca actele de pedofilie) sa nu ramana nepedepsite, cum fac alte Biserici din alte tari, mergeti in profunzimea lucrurilor. Daca persoane au facut astfel de acte criminale, denuntati-le pentru ca ele sa poata fi urmarite" in justitie, a adaugat el.

Timmermans, 58 de ani, care vizeaza postul de presedinte al Comisiei Europene detinut in prezent de Jean-Claude Juncker, a dezvaluit la inceputul anilor 2000 ca a fost victima unui preot american la varsta de 13 ani.

"Mi-ar placea ca Biserica mea, in intreaga lume, sa treaca printr-un proces de adevar si reconciliere", cum a fost in Africa de Sud dupa apartheid, a spus Timmermans. "De aceasta are nevoie Biserica noastra (...), insa, daca dorim iertarea - si aceasta este de asemenea experienta mea personala -, iertarea vine daca exista recunoasterea vinovatiei (...) . Aceasta s-a intamplat in cazul meu", a adaugat el.

Timmermans a facut aceasta declaratie in conditiile in care pedofilia in cadrul clerului a devenit in Polonia unul dintre principalele subiecte de dezbatere cu cateva zile inainte de alegerile europene, in urma difuzarii unui documentar socant, vizionat de atunci de aproape 21 de milioane de ori.

Potrivit analistilor, unda de soc starnita de documentarul "Numai sa nu spui nimanui" (Tylko nie mow nikomu) al fratilor Tomasz si Marek Sekielski risca sa penalizeze partidul conservator aflat la putere in Polonia, Lege si Justitie (PiS), foarte apropiat de Biserica si care se afla in prezent umar la umar cu Coalitia Europeana formata din mai multe partide de opozitie.

Pentru a evita pericolul, PiS a votat saptamana trecuta o lege ce inaspreste considerabil pedepsele pentru pedofilie si a anuntat crearea unei comisii pentru examinarea tuturor cazurilor de pedofilie, nu doar a celor ce au implicat clerul.

Initiativa este criticata de opozitie, care vrea sa oblige ierarhia catolica sa dea explicatii asupra reactiei sale lipsite de fermitate in aceasta tragedie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Timmermans victima pedofili Biserica Catolica , #Polonia