Fost ministru francez, vizat de o anchetă penală după ce a fost acuzat de comiterea mai multor violuri în cadrul unui reportaj

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 19:482039 citiri
Fost ministru francez, vizat de o anchetă penală după ce a fost acuzat de comiterea mai multor violuri în cadrul unui reportaj
Nicolas Hulot, fost ministru francez, acuzat de viol FOTO Facebook / Nicolas Hulot

Justiţia franceză a deschis vineri, 26 noiembrie, o anchetă preliminară care îl vizează pe fostul ministru Nicolas Hulot, după ce mai multe femei l-au acuzat de viol și agresiune sexuală.

Ancheta a fost deschisă la o zi după după difuzarea unui reportaj de televiziune în care se formulau acuzațiile respective, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Investigaţiile "vor încerca să determine dacă faptele denunţate pot caracteriza o infracţiune penală şi, având în vedere vechimea lor, dacă nu s-au prescris", a explicat procurorul din Paris.

Apărătorul cauzelor de mediu este acuzat de cel puțin șase femei, între care o minoră la momentul faptelor, de violuri sau agresiuni sexuale comise între 1989 şi 2001.

În reportajul de 62 de minute difuzat joi seară, într-o emisiune de anchete a unui canal public, trei femei relatează agresiunile sexuale cărora susţin că le-au căzut victime.

Ancheta televizată cuprinde şi mărturia militantei ecologiste Claire Nouvian şi revine asupra plângerii pentru viol depuse în 2008 de Pascale Mitterrand, nepoata fostului preşedinte Francois Mitterrand, clasată din cauza prescrierii faptelor. Alte două femei, fosta animatoare Maureen Dor şi o fostă angajată a canalului de televiziune privat TF1, au transmis echipei emisiunii mărturii scrise privind faptele de care este acuzat Nicolas Hulot.

În ajunul difuzării reportajului, Nicolas Hulot a negat oficial aceste acuzaţii de agresiuni sexuale şi a anunţat că părăseşte ”definitiv” viaţa publică, pentru a-şi proteja apropiaţii şi fundaţia de consecinţele unui ”linşaj”.

Hulot a fost, pentru o scurtă perioadă, ministru pentru tranziția ecologică și favorabilă incluziunii.

În 1990, a decis să-şi pună notorietatea în serviciul cauzei ecologiste. El a creat ”Fundaţia Ushuaia”, devenită între timp ”Fundaţia Nicolas Hulot pentru natură şi om”, care avea un consiliu ştiinţific din nume prestigioase, precum Paul-Emile Victor, Théodore Monod, Yves Coppens sau Jean-Loup Chrétien.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii