Si Franta renunta la tratamentul luat prevenit de Trump: este ineficient si periculos

Marti, 26 Mai 2020, ora 16:36
2828 citiri
Si Franta renunta la tratamentul luat prevenit de Trump: este ineficient si periculos
Foto: Arhiva Ziare.com

Inaltul Consiliu francez pentru Sanatate Publica (HCSP) si Agentia franceza a medicamentului (ANSM) se pronunta impotriva folosirii hidroxiclorochinei impotriva COVID-19 - atat ca tratament, cat si in studii clinice -, in urma unui studiu care arata ca este ineficienta si prezinta riscuri, au anuntat marti cele doua institutii, relateaza AFP.

Intr-un aviz solicitat de catre Ministerul francez al Sanatatii, HCSP recomanda "sa nu se foloseasca hidroxiclorochina in tratarea COVID-19" in afara studiilor clinice - indiferent daca este utilizata singura sau impreuna cu un antibiotic.

La randul sau, Agentia franceza a medicamentului (ANSM) a anuntat ca a "lansat" procedura de suspendare - "ca masura de precautie" - a testelor clinice care evalueaza hidroxiclorochina la pacienti bolnavi de COVID-19.

Aceste avize intervin dupa ce un studiu a aratat ineficienta si riscurile acestui medicament la bolnavii care sufera de COVID-19.

Publicarea acestui studiu in prestigioasa revista medicala The Lancet a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa suspende luni testele clinice cu hidroxiclorochina pe care le efectua in mai multe tari, ca masura de precautie.

In Franta, in afara de teste clinice, folosirea hidroxiclorochinei impotriva COVID-19 este autorizata la spital numai si numai in cazuri grave, in urma deciziei colegiale a medicilor.

In urma studiului publicat in The Lancet, ministrul francez al Sanatatii Olivier Veran a sesizat sambata HCSP, pentru ca Inaltul Consiliu sa propuna "o revizuire a regulilor de prescriere", stabilite printr-un decret.

In avizul sau, foarte asteptat, HCSP recomanda "sa nu se foloseasca hidroxiclorochina singura sau impreuna cu un macrolid (o familie de antibiotice) in tratamentul COVID-19".

Inaltul Consiliu preconizeaza de asemenea o "evaluare a benficiului/riscului folosirii hidroxiclorochinei in teste terapeutice" si o "consolidare a reglementarii nationale si internationale a diverselor teste care evalueaza hidroxiclorochina in COVID-19".

Suspendarea in testele clinice anuntata de ANSM urmeaza sa intre in vigoare in urma unei proceduri care dureaza 24 de ore.

In total, 16 studii au fost autorizate in Franta in vederea evaluarii hidroxiclorochinei in tratarea COVID-19.

"Pacientii in curs de tratament cu hidroxiclorochina in cadrul acestor teste clinice vor putea continua pana la sfarsitul protocolului", precizeaza ANSM.

Derivata din clorochina - un medicament impotriva malariei -, hidroxiclorochina este prescrisa in lupta impotriva maladiilor autoimune precum lupusul si poliartirta reumatoida.

Ea face parte dintre numeroasele tratamente testate de la inceputul pandemiei noului coronavirus, insa folosirea acesteia in acest caz face obiectul unei polemici.

Unul dintre principalii promotori ai hidroxiclorochinei este profesorul Didier Raoult, de la Institutul Spitalicesc-universitar (IHU) Mediterranee-Infection e la Marsilia, care o foloseste la pacienti cu forme minore, impreuna cu un antibiotic din familia macrolidelor - azitromicina.

Intr-o inregistrare video postata luni, profesorul Raoult aprecia ca studiul publicat in revista The Lancet este "murdar" si respinge concluziile acestuia.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#hidroxiclorochina coronavirus Franta, #hidroxiclorochina COVID Franta , #Franta